Politiets raad mot datakrim
DEL ERFARINGER: Bedrifter bør dele erfaringer om dataangrep for at flere kan lære hvordan de kan beskytte seg, mener næringslivskontakt Øyvind Vebenstad i Møre og Romsdal Politidistrikt.
Nytt

Politiets råd mot datakrim

Et nesten kontantløst samfunn har gjort innbrudd i bedrifter til sjelden affærer. Til gjengjeld har datakriminaliteten blomstret opp. Les politiets råd.

25.06.2020

Politiførstebetjenten Øyvind Vebenstad oppfordrer næringslivet om å dele sine erfaringer med dataangrep.

- Vi er nødt til å synliggjøre den trusselen som er der ute. At klynga - den maritime næringa på Sunnmøre - lærer av hverandre, det er helt avgjørende, sier Vebenstad.

Han er politiets næringslivskontakt i Møre og Romsdal politidistrikt og kom med oppfordringen om åpenhet og erfaringsutvikling på Tussa IKTs cybersikkerhetsmøte for næringslivet i dag.

Der delta han også politiets råd for å beskytte seg mot dataangrep. Det handler like my om opplæring og bevisstgjøring, som sikkerhetsprogrammer og maskiner, ifølge Vebenstad. Her er rådene:

* Tren ansatte i hvordan kjenne igjen svindel.

* Gjennomfør tester for å avdekke sårbarhet mot dataangrep

* Kontakt politi og andre med kunnskap om datakriminalitet og - angrep

* Alle betalinger bør krev minst to autoriserte signaturer

* Ha rutiner for å dobbeltsjekke informasjon, for eksempel når leverandører, kunder eller partnere endrer kontonummer eller informasjon på faktura

* Bedrifter bør ha fast kontaktperson i banken

* I tilfelle man blir svindlet er det lurt å lagre så mye data som mulig, slik at det kan være lettere å spore opp gjerningspersonene

* Vær forsiktig med å åpne mistenkelige linker, eposter og vedlegg.

* Pass på hva du deler på sosiale medier

* Tenk over hva som legges ut på hjemmesiden av kontaktinformasjon


Publisert: 25.06.2020 17:50

Sist oppdatert: 15.06.2021 02:40