Reklamasjoner smaa marginer og lave priser veltet byggefirma
SAMME DAG: Konkursene i de tre byggefirmaene ble åpnet samme dag i starten av mai ved Sunnmøre tingrett. 
Nytt

Reklamasjoner, små marginer og lave priser veltet byggefirma

Det er ikke funnet straffbare forhold i konkursene etter tre byggefirma som gikk overende tidligere i år.

Marius Rosbach
15.08.2019

Det var i mai de to Ålesund-registrerte byggefirmaene Kovak AS (tidligere Johnsen Bygg) og GL Bygg Ålesund AS, meldte oppbud, og Sunnmøre tingrett åpnet også konkurs i Vilnis Byggservice med adresse på Valderøya samme dag.

Bobehandlingen for samtlige tre selskaper ble avsluttet i juli, fordi det ikke var midler i boet til å dekke omkostningene.

I løpet av det første drøye halvåret ble det åpnet konkurs i 22 selskaper i bygg- og anleggsbransjen på Sunnmøre og i Nordfjord. Mye av årsakene er de samme. Byggenæringens landsforening mener kompetansekrav og høyere beløpsgrense for egenkapital ved oppstart av selskaper bør vurderes.

Les også: Konkurs i 22 selskap i bygg- og anlegg

Byggefirmaer på konkurstoppen – bransjeforening foreslår tiltak

Ikke straffbare forhold
Bostyrer Kristine Grønbech Rolland Devold har jobbet med alle de tre konkursene, og har ikke funnet alvorlige straffbare forhold som blir rapportert videre. Det er heller ikke funnet grunn til å kreve at det blir vurdert konkurskarantene.

For GL Bygg stilles det rett nok spørsmål ved om det forelå brudd på oppbudsplikten, ettersom egenkapitalen synes å ha vært tapt allerede ved inngangen til 2018.

Kovak hadde størst omsetning av de tre selskapene. Siste offentlige regnskap fra 2017 viser inntekter på mer enn 10 millioner kroner, mens det var knappe sju og drøye fire millioner i omsetningen de to foregående årene. Drifta gikk omtrent i balanse.

Regnskapet for 2018 var ikke sluttført, men ifølge sluttberetningen fra bostyrer til Sunnmøre tingrett har inntektene gått ned, uten at kostnadene er redusert tilsvarende.

Sleit med reklamasjoner
Ifølge rapporten hadde Kovak godt med oppdrag, men fikk en utfordring med små marginer, utestående kundefordringer og etter hvert også konkurs hos større oppdragsgiver.

Særlig Nordbohus-konkursen, skapte utfordringer ved at de fikk reklamasjoner for en del utført arbeid. Også hos andre oppdragsgiverne ble betaling holdt tilbake og det måtte gis prisavslag på grunn av reklamasjoner.

Det ble meldt inn 23 krav på knappe 1,4 millioner kroner. Det har knapt vært midler å oppdrive og bostyrer foreslo at bobehandlingen ble innstilt.

Drev med for små marginer
Også i GL Bygg viser sluttrapporten fra bostyrer at reklamasjoner ble en utfordring. Ledelsen mente firmaet hadde nok arbeid, men at effektiviteten var for dårlig.

Prisene på tjenestene hadde vært for lave, og dermed ble marginene små. Ledelsen forsøkte å fullføre reklamasjonsjobber i månedene før konkursen, men måtte innse at selskapet ikke gikk rundt.

Det var meldt inn 20 fordringer på drøyt 2,7 millioner kroner da rapporten til tingretten ble skrevet. Ifølge bostyrer var det kun inndrevet drøyt 30.000 kroner, i tillegg til et mindre refusjonsbeløp.

Regnskapene til GL Bygg Ålesund viste til sammen rundt sju millioner kroner i inntekter i 2016 og 2017, for selskapet som ble startet opp sommeren 2016. Resultat før skatt endte på nær en million kroner i underskudd.

Flere ansatte sluttet
Enkeltpersonforetaket Vilnis Byggservice drev utleie av arbeidskraft, og har opplyst at de i hovedsak jobbet for selskapene Uldis Bygg, Bolig Prosjekter og Eiendom AS.

Ledelsen har opplyst at kontraktssummen på et prosjekt i Langevåg var for lav, som noe av grunnen til at selskapet ikke tjente penger. Flere av de ansatte skal da ha avsluttet arbeidsforholdet og begynt å jobbe direkte for entreprenøren.

Selskapet ble begjært konkurs som følge av momskrav fra Skatteetaten. Totalt ble det meldt inn fire krav på nærmere en halv million kroner. Det var knapt med verdier i boet, og bostyrer avgjorde at eieren fikk beholde aksjer i et selskap som vedkommende trengte som inntekt – samtidig som de ble vurdert som vanskelige å selge.

Bostyrer har anslått at selskapet hadde inntekter på nærmere 2,5 millioner kroner for 2018, og at drifta gikk med et lite overskudd.

Les også: Tre byggefirma konkurs samme dag

Fekk selt bustadsatsing etter byggekonkurs


Publisert: 15.08.2019 09:51

Sist oppdatert: 12.01.2022 11:03