Robotmangel utloeste konkurs
FOR LENGE Å VENTE: Lenger leveringstid på robotene som Viddal Automation lager system- og programvare til gjør at Viddal Automation ikke kan levere sitt oppdrag som planlagt. Steffen Viddal (bildet) eide 60 prosent av selskapet. 
Nytt

Robotmangel utløste konkurs

Da robot-produsenten nesten doblet leveringstiden gikk Viddal Automation til skifteretten. Men gründeren gir seg ikkje.

13.10.2020

Viddal Automation hadde er blytungt år i 2019 (se tabell til høyre - under om du leser på mobil).

Egenkapitalen gikk tapt og selskapet har brukt 2020 på å prøve å komme seg ovenpå. Arbeidsstokken ble redusert med fire og selskapet har rendyrket utvikling av system- og programvare, og avviklet egen verkstedproduksjon. I fjor sysselsatte bedriften ni årsverk.

Fram til for kort tid siden, trodde daglig leder og største eier Steffen Viddal, at det skulle gå bra. Men da han fikk melding om at robotleverandøren Kuka hadde nesten doblet leveringstiden, til 15 uker, betød det at selskapet ikke kunne levere som planlagt på prosjektet det arbeidet med.

Dermed kommer det heller ikke inn penger som planlagt og dermed har selskapet meldt oppbud. Sunnmøre tingrett åpnet konkurs fredag, ifølge en kunngjøring fra Brønnøysundregistrene.

Tøft år
Viddal Automation gikk fra 1,2 millioner kroner i driftsinntekter i startåret 2014 til ni millioner kroner i toppåret 2018. Frem til og med 2018 var selskapet på pluss-siden hvert år, med unntak av et lite underskudd i 2016.

Les også: Rydder plass til roboten

I 2019 ble resultatet før skatt et underskudd på 6,9 millioner og den bokførte egenkapitalen ble minus seks millioner kroner og selskapet var avhengig av at Sparebanken Møre «opprettholdt gitte lån og lånebetingelser».

Starter på nytt
Selskapet har spesialisert seg på å utvikle systemer for robotisering i produksjonsbedrifter.

Viddal sier han vil starte ny virksomhet, i mindre omfang, men ikke med bare seg selv som ansatt.

Gründeren mener selskapet kunne klart seg selv om robotleveransene ble forsinket, dersom det ikke hadde gått på smellen i 2019.

– Da hadde vi ikke hatt så mye gjeld å bære på, sier han.


Publisert: 13.10.2020 14:23

Sist oppdatert: 17.01.2022 13:46