Rune Stokke Derfor solgte vi
RIKTIG EIER: Da Rune Stokke solgte seg ut av Stokke as hadde han snudd selskapet fra møbelbedrift til å bli en internasjonal aktør med produkter retter mot barn.
Nytt

Rune Stokke: - Derfor solgte vi

Frykten for at han skulle bli en hemsko for selskapet fikk Rune Stokke til å selge Stokke.

15.06.2018

- Det var stor fare for at jeg kom til å sitte som et drivanker og begrense veksten til Stokke, sa Rune Stokke på Næringsdrivkonferansen i Ålesund i dag.

Stokke as var blitt stort og verdensberømt med sine tripp-trappstoler og barnevogner. Rune Stokke mente han hadde nådd målene han hadde satt seg.

I 2013 solgte han og søsknene Stokke as til koreanske NXHM for 3,4 milliarder kroner.

Kollisjon

Tiden var inne mener Stokke.

- Vi hadde vokst så langt og fort, og kommet så langt, at skulle vi vokse videre så måtte vi investere alt vi tjente og samtidig begynne å ta opp lån, sa Stokke i foredraget.

Det kolliderte med hans motvilje mot å sitte med stor gjeld.

Samtidig er vekst nødvendig blant annet for å holde på de beste folkene. Derfor mente han det var riktig å selge.


2,4 milliarder

Med en gjeld i Stokke på 200 millioner kroner betydde salget en betydelig kontantsum for Rune Stokke, som var største aksjonær. Nå er den tidligere industridriveren investor på heltid.

Salgsgevinsten er plassert i familieselskapet Stokke Industri der han og ektefellen Maria Loen er største eiere. Stokke Industri har i dag en verdijustert egenkapital på 2,4 milliarder kroner.

Mer industri

I starten ble pengene investert svært forsiktig. Alt ble satt i banken. Når øker industri-investeringenes betydning.


I dag er 18 prosent - direkte og indirekte - av porteføljen plassert i industriselskaper, med investeringen i vakum-toalettselskapet Jets på Hareid som den største investeringen.


- Det vi jobber mest med og konsentrerer oss om er industridelen og det er den vi vil øke fremover, sier Stokke til NETT NO.

Det var stor fare for at jeg kom til å sitte som et drivanker og begrense veksten til Stokke

Publisert: 15.06.2018 11:03

Sist oppdatert: 26.03.2021 15:34