Roedt lys for oppdrett paa hele Nordvestlandet
NYTT SYSTEM: Fargene viser områder langs kysten der regjeringen vil tillate vekst, ingen vekst - eller reduksjon av oppdrett. Miljøminister Sveinung Rotevatn mener påvirkningen på villaksen ikke er akseptabel og gir rødt lys fra Nordhordaland til Hustadvika (trykk for større versjon). 
Nytt

Rødt lys for oppdrett på hele Nordvestlandet

– Påvirkningen fra lakselus på villaks er uakseptabel, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Marius Rosbach
04.02.2020
Nærings- og fiskeridepartementet har bestemt hvilke farger de 13 ulike produksjonsområdene for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret får.
Trafikklyssystemet som nå legges fram skal sørge for forutsigbar og bærekraftig vekst i havbruksnæringen.

Reduksjon av produksjonen..

Tirsdag ble oversikten offentliggjort, og den viser at to områder får rødt lys: Nordhordland til Stad og Stad til Hustadvika.
– Vi har et stort ansvar for å ta vare på villaksen i Norge, og hensynet til villaksen er en viktig del av trafikklyssystemet. To områder på Vestlandet får nå rødt lys fordi påvirkningen fra lakselus på villaks er uakseptabel. Vi vil nå for første gang redusere produksjonskapasiteten i disse områdene for at villaksen skal få bedre forhold, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i en .

..og fortsatt vekst

To områder får gult lys: Karmøy til Sotra og Andøya til Senja. Oppdretterne i ni av landets tretten produksjonsområder får grønt lys (se kart over):
Svenskegrensa til Jæren, Ryfylke, Nordmøre og Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag med Bindal, Helgeland til Bodø, Vestfjorden og Vesterålen, Kvaløya til Loppa, Vest-Finnmark, Øst-Finnmark.
Denne innretningen kan gi en vekst på om lag 23 000 tonn.
– Havbruksnæringen er en viktig næring for Norge. Den gir høy verdiskaping og arbeidsplasser i Distrikts-Norge. Vi sørger nå for fortsatt vekst i næringen, samtidig som vi tar villaksen på alvor, sier fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen.

Tildelingsrunden 2020

Havbruksnæringen kan vokse seks prosent i grønne produksjonsområder i 2020.
. Veksten blir tildelt i to omganger, først en del til fastpris, og deretter resten gjennom auksjon.
  • Det vil totalt bli gitt tilbud om seks prosent økt produksjonskapasitet i grønne produksjonsområder.
  • En prosent selges til fastpris. Dette er vekst på tillatelser oppdretterne allerede har. Prisen er 156 000 kroner per tonn.
  • Oppdrettere som oppfyller kriterier for unntak vil få tilbud om inntil seks prosent vekst, basert på nærmere regler i produksjonsområdeforskriften. Dette er uavhengig av hvilken farge produksjonsområdet har. Prisen er 156 000 kroner per tonn.
  • Resten, inkludert det som ikke blir solgt til fastpris i grønne områder, tildeles gjennom en auksjon av nye tillatelser. Forslag om hvordan auksjonen skal bli gjennomført vil om kort tid sendes på høring. Departementet tar sikte på å avholde auksjonen før sommeren 2020.
  • Det vil komme nærmere informasjon om fastpristildelingen fra Fiskeridirektoratet og fylkeskommunene.
  • Fiskeri- og sjømatministerens beslutning kan potensielt gi en vekst på om lag 33 000 tonn produksjonskapasitet i grønne områder.
  • Reduksjonen i røde områder er anslagsvis 9 000 tonn produksjonskapasitet.
  • (Kilde: )

Publisert: 04.02.2020 10:21

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:52