Satser og venter videre vekst
MASKINEKSPORTØR: Kundene til Laader Berg er produsenter av skum til madrasser, møbler, bilindustri, klær og sko i hovedsak.  Dette er deler av ei nyprodusert maskin som nå plukkes ned for å bli oppmontert i Indonesia. Maskinene kan bli flere titalls meter lange
Nytt

Satser og venter videre vekst

Ålesund-bedrifta Laader Berg har tredoblet omsetninga siste ti årene. Har eksportert maskiner til 90 land. 

Kristin Vidhammer
31.07.2018
Nisjebedrifta har lykkes på verdensmarkedet og selskapet fortsatte veksten i fjor. Bare siden 2014 er omsetninga økt med nesten 50 prosent. Produktutvikling, lav kronekurs og lav oljepris er noe som bidrar til veksten.
I fjor fikk de samlede driftsinntekter på 102 millioner kroner og et resultat før skatt på 10,1 millioner. Det er 9 prosent høyere omsetning enn året før, men et noe svakere resultat, da 2016-resultatet var rekordhøyt (se tabell).
Styret skriver i årsmeldinga at reduksjonen i resultatgraden skyldes satsing på utvikling av nye produkt og strategisk viktige salg.

Nesten 100 prosent eksportandel

Det familieeide selskapet ble etablert i 1960 og lager maskiner som benyttes for å lage polyuretan-skumplast. De har all aktivitet ut fra lokalene sine på Flisnes; både engineering, design, produksjon, service og salg.

De har solgt over 500 maskiner til ca. 90 land og har en eksportandel på nesten 100 prosent. Kundene til Laader Berg er produsenter av skum til madrasser, møbler, bilindustri, klær og sko m.m.

Produktutvikling og markedsarbeid

Styret skriver i årsmeldinga at de har store forventninger til markedsarbeidet som er gjort i det senere tid sammen med nyutviklede produkter.
- Vi forventer derfor godt salg kommende år. I inneværende år forventes fortsatt vekst i omsetningen. Resultatgraden forventes å bedre seg til gjennomsnittsnivået de siste fem år, da en venter å få effekt av omorganisering, investeringer i nytt lagersystem og utvidet areal.
Selskapet startet i 2014 utviklingen av produktet The New Maxfoam. Dette ble ferdig utviklet i 2017 og disse produktene er allerede i salg og viktig bidrag til selskapets vekst og markedsposisjon.
- I det videre utviklings-og forskningsarbeidet vil selskapet fokusere på nye løsninger for teknisk skumproduksjon, nye maskinmodeller for definerte segmenter, samt videreutvikle og effektivisere egen tilvirkningsprosess, skriver styret videre.

Ser optimistisk på framtida

Adm. direktør Per Henning Vågen sa til NETT NO i 2016 at de så optimistisk på åra som kommer og at de har økt markedsandelen.
- For å klare veksten, benytter vi oss av et godt underleverandør- og samarbeidsnettverk i regionen, vi ansetter folk og vi søker å rasjonalisere måten vi produserer på, sa han.
Les også:
Selskapet har også hatt god drahjelp av lav kronekurs og lav oljepris, som medfører at råvarene for å lage skumplast blir rimeligere. Dermed blir også sluttproduktene billigere, og kundene opplever vekst i både volum og fortjeneste.

Verdensledende

Selskapet har agenter i de fleste land, som driver kommisjonsbasert salg.
- Vi synes det er veldig bra for ei nisjebedrift som oss å utvikle produkt som er verdensledende innenfor vårt felt, det er vi stolte over. Vi har de siste åra brukt mye ressurser på å videreutvikle produkter og tjenester som enda bedre støtter kundens behov, og det er svært hyggelig å se responsen fra markedet, sa Vågen videre.
Laader Berg er familieeid og har nå både andre- og tredjegenerasjon Berg inne på eiersida. I tillegg er Vågen inne på eiersida. Selskapet hadde 48 ansatte i fjor.

Publisert: 31.07.2018 13:00

Sist oppdatert: 26.06.2023 14:09

Mer om