Satser tungt paa fiskeprosessering
ÅLESUND: Baader har blant annet utviklet og solgt mange av den neste generasjonen sløyemaskin for laks, med blant annet kamerateknologi som inspiserer fisken (bildet). - Vi har vært ganske alene om å selge denne type maskin og da vi kom med den første sløyemaskinen i 1996, var det revolusjonerende, sier daglig leder Vidar Breiteig. 
Nytt

Satser tungt på fiskeprosessering

Baader Norge har hatt god vekst siste årene og ser positivt på framtidsutsiktene. 

Kristin Vidhammer
05.09.2018
Baader Norge as etablerte seg i Ålesund i 2002. Baader er et tysk, privateid milliardkonsern som driver innen matprosessering over hele verden.
- Det har vært en eventyrlig vekst siden oppstarten her i Ålesund, sier daglig leder Vidar Breiteig.
I fjor fikk Baader Norge-konsernet en omsetning på 167 millioner kroner og et resultat før skatt på nesten 34 millioner (se tabell).
- Det er viktig å tjene penger for å være en trygg leverandør og god samarbeidspartner for kundene i mange år, understreker han.

Positive utsikter

De venter vekst i omsetning og resultat også i inneværende år og ser positivt på framtidsutsiktene.
- De neste 3-5 årene ser vi mange store prosjekter som kommer til å bli realisert, hovedsakelig på laks. Vi har hatt gode tall fram til nå og vi tror at pila vil fortsette opp også de neste årene. Innen laks er det forventet vekst i biomassen, men dette avhenger selvfølgelig også av lakselus og sjukdomsbildet, sier han.
Han mener også at det er potensial for mer prosessering innen hvitfisk og pelagisk sektor.

Norge viktig marked innen fiskeri

Bakgrunnen for etableringen i 2002 var ønsket om å komme nærmere kundene og få tettere relasjoner. Derfor tok Baader over agenturet fra selskapet Bramaskin as, som hadde agenturet på Baader i Norge den gang.
- Norge er ett av de viktigste markedene innen prosessering av fisk. Også i dag utgjør fiskeri-segmentet bortimot 100 prosent av omsetninga for oss. Vi er rettet mot både laks, kvitfisk og pelagisk - og både på landanlegg og ombordproduksjon.
Baader Norge er ansvarlig for salg av nye maskiner, fabrikkløsninger og reservedeler. I tilegg tilbyr de støtte for installasjon av nye maskiner, samt service og vedlikehold på kundenes eksisterende Baader-utstyr. Selve produksjonen av maskiner skjer ved Baader Tyskland og Baader Island.

Blitt mer systemleverandør

- Tidligere var vi typisk en maskinleverandør. Det er vi fortsatt på sjø, men når det gjelder landanleggene, er vi blitt mer en systemleverandør. Det betyr at vi tar totalansvaret for en komplett løsning, fra fisken blir pumpet inn og til de ligger i kassene.
Ei prestisjekontrakt og referanseanlegg for Baader Norge er Cermaq sitt nye og store landbaserte prosesseringsanlegg i Steigen, som offisielt åpner 4. september.
- Dette er ei kjempestor kontrakt for oss og er den største enkeltkontrakta vi har hatt. Slakteriet er under oppstart og rundt nyttår begynner vi på filetavdelinga.

Produktutvikling viktig

Ifølge Breiteig, satser Baader-konsernet tungt på produktutvikling, der de har over 100 ansatte som bare driver med dette i Tyskland.
- Produktutvikling er nøkkelen til suksess, understreker han.
Baader Norge både samarbeider og konkurrerer med andre lokale aktører innen fiskeprosessering her i regionen.
I tillegg til at de har hovedkontoret for Baader Norge i Ålesund, har de avdelingskontor i Tromsø. Det er 15 ansatte i Ålesund og to i Tromsø.
Baader Norge eier også datterselskapet Trio Food Processing Machineries i Stavanger med 10 ansatte, der Vidar Breiteig også er daglig leder. Trio lager skinnemaskiner med frysetommel-teknologi og beinnappere.
Produktutvikling er nøkkelen til suksess

Publisert: 05.09.2018 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:25