Norsk Sjømat foto ogne
ØKT PRIS: Verdien av sjømateksporten øker, blant annet takket være høyere laksepriser. Illustrasjonsfoto: Ogne Øyehaug
Nytt

Selger mindre, tjener mer

Valutaeffekt gir nye rekordmåned for fiskeeksporten.

05.02.2024

Det ble eksportert 184.000 tonn fisk og sjømat fra Norge i januar i år. Det er 15 prosent mindre enn i januar 2023.

Likevel stiger verdien av fiskeeksporten for 35. måned på rad. Eksportverdien i januar ble 13,3 milliarder kroner. Det er fem prosent mer enn i januar 2023, som ble et nytt rekordår for eksport av norsk sjømat.

Det er kombinasjonen av høye laksepriser og en gunstig valutakursutvikling - sett fra eksportørenes side - som er forklaringen på av sjømateksporten økte i verdi til tross for redusert volum.

- Også i januar var det en betydelig valutaeffekt. Sammenlignet med samme måned i fjor har den norske kronen svekket seg seks prosent mot euro, noe som løfter eksportprisene i norske kroner, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, i en pressemelding.

Kvotekutt
Torskekvotene er i år kuttet for andre år på rad. Det er også kutt i hvor mye som kan fiskes av sild og makrell.

- Kvotereduksjonene på torsk, sild og makrell begynner nå for alvor å merkes på eksportvolumet. Også i år får vår største villfangede art målt i verdi, torsken, et kvotekutt på 20 prosent. Det samme er tilfellet for sild. Det gir økt kamp om råstoffet og lavere tilførsel til markedene, sier Chramer i pressemeldingen.

Litt ned for laks
Det er nedgangen i fisket som er hovedårsaken til at eksportvolumet går ned, men også oppdretterne hadde en liten nedgang, på to prosent, til 86.985 tonn

Den lille volumnedgangen ble mer enn oppveiet av at oppdretterne fikk bedre betalt. Eksportverdien steg til 9,3 milliarder kroner i januar, en oppgang på 11 prosent.

Publisert: 05.02.2024 08:58

Sist oppdatert: 05.02.2024 09:10