Marit Brunstad Marianne Runde Sponland Foto Ogne ny versjon
ENDRINGER: Koronaåret 2020 gav puslespill-oppsving for Marit Brunstad (t.h i forgrunnen), Mariann Valderhaug Runde og kollegene i Sponland Foto. Nå kommer passfotomarkedet tilbake og folk bruker med penger på å få laget papirbilder av bildene på telefonen. Arkivfoto: Ogne Øyehaug
Nytt

Solgte puslespill for en halv million

Før koronakrisen hadde Marit Brunstad i Sponland Foto solgt rundt 20 puslespill i løpet av 20 år. Så tok det av.

24.06.2021

Etter en forespørsel fra en kunde i fjor testet daglig leder og medeier Marit Brunstad interessen for puslespill på facebook. Da så hun at det var grunnlag for å bestille fra trykkeriet.

- Vi solgte for en halv million i puslespill, sier Brunstad om puslespillinteressen i fjor.

Puslespillene med hennes egne fotografier og malerier fra kunstneren Terje Bratholm Eidsvik var et kjærkommet tilskudd til inntektene i koronaåret 2020, der en annen viktig inntektskilde - passfoto - krympet.

Digitaltisering vokser
Puslespill-boomen ebbet ut på slutten av 2020, men en annen trend har holdt seg - digitialisering. Den skjøt fart da smitteverntiltakene gjorde at folk måtte holde seg mer hjemme.

- Folk begynte å rydde, og det gjør de fortsatt, sier Brunstad.

Under all ryddingen kom folk over gamle filmer og album, som de vil ha digitalisert - gjort tilgjenglig på data. Den jobben gjør blant andre Sponland Foto.

Papirbilder og film
Samtidig som folk vil ha gamle bilder lagret på data vil de også ha nye bilder på papir.

Yngre folk som bare har sett papirbilder av seg selv på skolefotografiene kommer innom med mobilene sine for å få laget papirkopier av bildene, sier Brunstad.

Yngre kunder driver også frem en annen trend, fotografering med kameraer som bruker film. Det slår ut i salg av engangskamera og film til gamle fotorgrafiapparater som hentes frem av skuffer og skap.

En av tre
Sponland Foto er en av tre tradisjonelle fotobutikker som er igjen i Møre og Romsdal. Da Brunstad begynt i bransjen var der ti forretninger bare i Ålesund.

Etter første halvår ligger driftinntektene og løønsomheten i år an til å bli omlag for i fjor, ifølge Brunstad.

Sponland Foto as
Tall i mill. kroner20202019
Driftsinntekter7,06,3
Driftsresultat0,30,6
Resultat før skatt0,30,6

Publisert: 24.06.2021 12:52

Sist oppdatert: 26.06.2021 08:42

Mer om