Stor heder til Sjoeholt designer
HEDER: Runa Klock mottar Jacob-prisen på under DOGA-dagen 2020. 
Nytt

Stor heder til Sjøholt-designer

Runa Klock mottok design- og arkitekturfeltets fremste utmerkelse.

23.01.2020
Jacob-prisen ble delt ut til Runa Klock onsdag ettermiddag på Design- og arkitekturdagen (DOGA-dagen 2020) i Oslo, blir det opplyst i en pressemelding.
«Runa Klock er en visjonær og grensesprengende fagutøver som demonstrerer designfagets potensial som en driver i samfunnsutviklingen,» står det i begrunnelsen til Jacob-prisens jury.
Jacob-prisen er oppkalt etter den første mottakeren, gullsmed Jacob Prytz.

- Helt spesiell posisjon

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, understreker at den over 60 år gamle prisen har en helt spesiell posisjon i design- og arkitekturfaget.
– Dette er den fremste utmerkelsen av sitt slag i Norge. Den løfter fram kunstnere, designere og arkitekter som preger våre liv, skaper arbeidsplasser og setter Norge på kartet, sier han.
Runa Klock er utdannet innen både møbel- og interiørdesign og bærekraftig design. De siste ti årene har hun drevet egen bedrift i Oslo.
Hun er dypt involvert i bærekraftige prosjekter som Epleslang, Bokhari, Retour og Moving Mamas.
I pressemeldingen blir det vist til at spennet i arbeidet hennes går fra interiørarkitektur, møbler og belysning til objekter, konsepter og matemballasje. Hun veksler mellom å opptre som designer, strateg, gründer, markedsfører, sosial entreprenør, oppfinner og stedsutvikler.

- Et forbilde

Juryen kaller Klock et forbilde i vår tid, og skriver at hun er en inspirasjon for både næringsliv og kreative utøvere.
«Hun jobber med bærekraft på en måte som går langt utenfor den tradisjonelle definisjonen av ordet. Klock er opptatt av å ta i bruk ubenyttede materielle og menneskelige ressurser, og gjør dette med stor suksess. For eksempel skaper Bokhari-prosjektet flere hundre arbeidsplasser, skolegang til arbeidernes barn og tilgang til rent, gratis vann til de 5000 menneskene i landsbyen fabrikken ligger i,» står det i jurykjennelsen.
DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Publisert: 23.01.2020 18:13

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:51