Posthuskrysset ny kollektivterminal illustrasjon Ålesund Bypakke 11
POSTHUSKRYSSET: Slik ser skisser ut for det nye kollektivknutepunktet i Ålesund. Trafikken skal også legges om på sørsida med ny vei og bru videre over Brosundet. Illustrasjon: Dronninga Landskap
Nytt

– Tror dette blir en kjempegod løsning for byen

Bypakken kommer – men mye er usikkert om kommunale byggeprosjekt i Ålesund.

Marius Rosbach
21.10.2022

Under torsdagens Byggebørsen på Parken-hotellet i Ålesund fikk deltakerne en oppdatering om arbeidet med bypakken i Ålesund.

De fleste har lagt merke til bomstasjonene – og flere steder er nå det fysiske arbeidet i gang.

Ole Kristian Birkeland som er prosjektleder for bypakken Ålesund i Statens vegvesen, kunne fortelle at det nærmer seg de store grepene.

Nytt kollektivknutepunkt i sentrum
Oppdraget med å bygge ny gateterminal i sentrum av byen er blant anbudene som blir lyst ut i løpet av året. Prosjektet som inneholder nytt kollektivknutepunkt i Keiser Wilhelms gate og Korsegata, skal stå ferdig i 2024.

– Jeg tror dette blir en kjempegod løsning for byen, ikke minst kollektivløsningen der vi får brukt dette arealet til noe annet, fortalte Birkeland.

Breivika-Lerstad-tunnel klar i 2026/2027
I mars neste år kommer hovedenterprisen for byggingen av ny innfartsveg i tunnel fra Breivika til Lerstad. Dette er et prosjekt i milliardklassen, ifølge prosjektlederen.

– Her blir vi nok ikke ferdige før i slutten 2026, eller starten av 2027, la Birkeland til.

I slutten av oktober starter entreprenørselskapet Busengdal oppdraget med å foreberede bygggingen av tunnel med firefelts veg.

Eneste usikkerhetsmoment som gjenstår, er nivået på anbudene som kommer inn, iføge Birkeland.

Ny e136 Breivika Lerstad tunnelinngang rundkjøring foto Statens vegvesen 11
MILLIARDPROSJEKT: Anbudet på bygging av tunnel med firefeltsveg her fra Breivika til Lerstad blir lagt ut i mars neste år

Ny vei og bro på sørsida
Det neste som står for tur i sentrum av byen, er en omlegging av trafikken på sørsida ved Nedre Strandgate og Hellebroa – med ny bro over Brosundet.

Dette prosjektet skal ut på anbud til entreprenørene våren neste år.

Nytt busstopp, gang- og sykkelveg ved Campus Ålesund, og utbedringer på E136 mellom Campus og Lerstad skal gjennomføres i 2024 og 2025.

Stor usikkerhet om kommunale bygg
Når der gjelder kommunale byggeprosjekt er behovene større enn midlene. Ålesund-politikerne er samtidig på full fart inn i en budsjettbehandling som kan endre situasjonen.

Under Byggebørsen hadde prosjektleder Morten Sloth-Fjordside fått jobben med å fortelle om oppdragene Ålesund Kommunale Eigedom (ÅKE) har på trappene.

Utbygging av ny Hessa skole, Osane idrettshall og Årøyhaugen barnehage var i utgangspunktet det som lå først i bunken til prosjektlederen fra ÅKE.

Torsdag ettermiddag sendte imidlertid kommunedirektøren ut en orientering om budsjettet for neste år som blant annet inneholder forslag om å utsette både Hessa skole og Osane idrettshall.

Publisert: 21.10.2022 05:00

Sist oppdatert: 21.10.2022 09:26

Mer om