Jan Ludvig Andressen eikagruppen foto Ogne
TRENGER IKKE HØYERE RENTE: Det er bedre å leve med høyere inflasjon enn å sette rente enda mer opp, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andressen. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Tror renteøkningen er over

Eika-gruppens sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen tror ikke Norges Bank øker renten flere ganger.

29.09.2022

- Ting stopper opp og folk har det vondt. De (Norges Bank, red. merk) må ha et større helhetssyn enn å bare nistirre på inflasjonen, sier Andreassen til NETT NO.

Han er en av foredragsholderne på Romsdalskonferansen i Molde i dag, og fortalte der at hans vurdering er at det ikke kommer flere renteøkninger fra Norges Bank.

Til NETT NO sier Andreassen likevel at han for sikkerhets skyld ber leseren ta høyde for at det kan bli ett prosentpoeng høyere rente fra Norges Bank, og en boligslånrente på fire-fem prosent neste sommer.

Men det vil være toppen, mener han.

Liten innvirkning, stor skade
Andreassen mener Norges Bank fra i fjor har gått tilbake til en snever oppmerksomhet om inflasjonen (prisstigningen, journ. anm.).

Det skjer til tross for at mye av inflasjonen er importert og at renteøkninger fra Norges Bank dermed har begrenset effekt på prisutviklingen.

Konsekvensen av renteøkningene blir i uforholdsmessig grad en belastning på rundt en halv million i barnefamilier med svak økonomi, sier Andreassen.

Nå får de renteøkningen på toppen av andre kostnadsøkninger.

Må tåle en høyere prisvekst
Det er ikke Gud som har bestemt at målet for prisøkning skal være to prosent, påpekte Andreassen i foredraget.

Det ble bestemt i 2015, da inflasjonsmålet ble redusert fra 2,5 til to prosent, sier han til NETT NO.

I stedet for å sette opp renten for å forsøke å presse prisøkningen ned til to prosent, bør vi heller være villige til å leve med en prisøkning på tre prosent, eller i det minste 2,5 prosent som var inflasjonmålet i 2015, mener Andreassen.

Publisert: 29.09.2022 10:58

Sist oppdatert: 29.09.2022 20:26

Mer om