Utredning Tiden renner ut for Havsul
MOTSTAND: Den planlagte vindmølleparken utenfor Harøya kan ikke få frist til å sette i gang produksjon ut over 2021, mener Motvind Norge. 
Nytt

Utredning: Tiden renner ut for Havsul

Vindkraftanlegget Havsul skal stå ute i sjøen, men er i lovens forstand et anlegg på land. Det gjør at utbyggerne ikke kan få frist ut over 2021 til å få anlegget i drift, ifølge en juridisk utredning.

12.10.2020
Advokat Anders Svinø i advokatfirmaet Judicia har skrevet utredningen, på oppdrag fra vindkraftanlegg-motstandsorganisasjonen Motvind Norge.
Da Havsul-prosjektet utenfor Harøya fikk konsesjon i 2008 skjedde det med hjemmel i energiloven, som regulerer kraftutbygging på land. Derfor skal Havsul-prosjektet behandles som er landbasert anlegg i lovens forstand, argumenterer Svinø.

Stortinget vedtok i sommer at utbyggere som har fått ja til å bygge vindkraftverk på land ikke kan få utsatt frist for å komme i drift til lenger enn utløpet av 2021.
NVE vil gi Havsul-utbyggerne frist ut 2025, men etter Svinøs og Motvind Norges vurdering er det ikke i samsvar med Stortingets vilje. NVEs vedtak ligger nå til behandling i Olje- og energidepartementet.

Støtte frå Venstre

Vurderingen til Svinø får støtte fra Ketil Kjenseth (V), som er leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
- Det er ingen grunn til å gi Havsul I utsatt frist til 2025 med å starte på utbyggingen. Stortinget har gjort et tydelig vedtak om at vindkraftprosjekter på land ikke skal få utsatt frist utover 2021. Dette må også gjelde for Havsul I,
Fiskebåt er bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen til eierne av havgående fiskefartøy, og motstander at Havsul-utbyggingen.

Frykter skadevirkninger

Området som er planlagt utbygget er både gyteområde for sild og beiteområde for sjøfugl som hekker på Runde,.
Fiskebåt mener konsekvensen av en utbygging ikke er godt nok utredet og frykter negative konsekvenser for fiskebestanden og for livet i havet generelt. De utredningene som er gjort er gamle og utdaterte.

Publisert: 12.10.2020 14:51

Sist oppdatert: 26.03.2021 13:51