Senterpartiet
LANDSMØTE: Møre og Romsdal Sp fikk flertall for flere resolusjonsforslag under helgens Sp-landsmøte. Foto: Senterpartiet
Nytt

Vil ha gratis ferge til samfunn uten fastlandsforbindelse

Senterpartiet med omfattende fergevedtak på landsmøtet etter forslag fra Møre og Romsdal.

05.06.2021

Under landsmøtet til Senterpartiet i helgen ble det vedtatt at partiet skal arbeide for en ordning med gratis ferge og hurtigbåt for samfunn uten veiforbindelse til fastlandet og vurdere å gjøre alle fergesamband med under 100 000 passasjerer årlig gratis.

I tillegg skal partiet arbeide for å halvere ferge- og hurtigbåtprisene, etter et bunnfradrag, for alle fergesamband med 100 000 eller flere passasjerer årlig, samt innføre en årlig nasjonal maksimalpris for pendlere som er avhengige av ferge- og hurtigbåtbilbudet.

Dette opplyser Møre og Romsdal Sp i en pressemelding. Det var også fylkeslaget som var forslagsstiller.

Viktige småfartøy
I fiskeripolitikken fikk Senterpartiet i Møre og Romsdal flertall for et forslag om å slå et slag for de mindre fiskefartøyene.

"Fiske fra små fartøy er en viktig del av norsk fiskeripolitikk. Disse fartøyene fisker råvarer av svært høy kvalitet og lander dem langs hele kysten. Dette er strategisk betydningsfull verdiskapning, selv om fisket utgjør en liten andel av totalfangsten i næringa," blir det fastslått.

Men det blir også vist til at de havgående havfiskefartøyene er viktige for å utnytte fiskeslag som lever lenger ute i havet, samt at de sikrer de leveranser til fiskeindustrien, noe som er særlig viktig i perioder med lite fisk langs Norskekysten.

Partiet mener at det i dag er et uoversiktlige system med tilbudsplikt, aktivitetsplikt og bearbeidingsplikt, og på landsmøtet vedtok partiet å skifte ut dette systemet med en reell, faktisk og lett kontrollerbar aktivitetsplikt.

Vurdere refordeling av kvoter
Etter forslag fra Møre og Romsdal ble det vedtatt at fordelingen av kvoter mellom fartøygruppene i hovedsak bør ligge fast, men vurdere blant annet å refordele kvoter fra den delen av trålflåten som er omfattet av pliktsystemet, dersom formålet med pliktsystemet ikke oppfylles, samt styrke virkemidlene for rekruttering av unge til fiskerinæringen, for eksempel gjennom rekrutteringskvoter.

Møre og Romsdal Sp sier seg fornøyd med føringene som ble lagt for landsbrukspolitikken, justispolitikken, reversering av domstolreforma og gjenopprette tingretter og jordskifteretter som ble nedlagt 2021, politireformen, forsvarspolitikken, beredskap og en bærekraftig og ansvarlig klimapolitikk.

På landsmøtet ble det elles bestemt at partiet skal stille med partileder Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat ved årets valg.

Publisert: 05.06.2021 19:54

Sist oppdatert: 05.06.2021 20:16

Mer om