Jan Tore Sanner skjermdump Stortinget finanstalen 2021
Finansminister Jan Tore Sanner presenterte statsbudsjettet for 2022 for Stortinget i dag. Bilde fra nettovderføringen fra Stortinget.
Nytt

Vil sette av 440 millioner til skipstunnelen

Her er de viktigste forslagene som gjelder Møre og Romsdal og Nordfjord i statsbudsjettet for 2022.

12.10.2021

Teksten er en forkortet versjon av Regjeringens pressemelding. Hele presentasjonen fra regjeringen kan leses her

Samferdsel

  • E39 Lønset–Hjelset i Molde kommune
    Regjeringen prioriterer midler til å videreføre anleggsarbeidet på prosjektet. Anleggs­­­­­­arbeidene startet sommeren 2021. Prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2023.
  • E136 Breivika–Lerstad i Ålesund kommune
    Regjeringen prioriterer midler til prosjektet E136 Breivika–Lerstad, som inngår i Bypakke Ålesund. Målet med bypakken i Ålesund er at flere skal sykle, gå og reise kollektivt, og at andelen bilreiser skal reduseres. Det legges opp til at anleggsarbeidene starter opp høsten 2022 og at prosjektet åpnes for trafikk i 2026.
  • Støtteordning for godsoverføring fra vei til jernbane
    Regjeringen foreslår å bevilge 82 millioner kroner til å videreføre støtteordningen som ble opprettet som en midlertidig ordning i 2019. Ordningen skulle vare ut 2021, men foreslås nå videreført i påvente av ytterligere investeringer i jernbanenettet som skal gi bedre vilkår for godstrafikken. Ordningen er innrettet mot transportformene kombitransport og vognlast, der konkurransen mot veitransport er sterkest. En evaluering viser at ordningen har gitt bransjen forutsigbarhet og ført til at det er opprettet en rekke godstilbud som ellers ikke ville blitt startet opp. Dette inkluderer en ny daglig rute mellom Oslo og Åndalsnes.
  • Regionreformen og overføring av fiskerihavneanlegg
    Statens eierskap og forvaltningsansvar for fiskerihavneanlegg skal overføres til fylkene, som del av regionreformen. Dette skal skje gjennom avtaler. Det gjenstår å inngå avtaler med Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark. Det arbeides med å finne en løsning også med disse fylkene. Statlige midler for å ivareta ansvaret for fiskerihavneanleggene (125,3 millioner kroner i 2022) blir fordelt mellom fylkene og overført når fylkene har undertegnet en avtale om å overta eierskapet.
  • FOT-ruter
    Regjeringen foreslår å bevilge totalt 826,6 millioner kroner til statlig kjøp av regionale flyruter i 2022. I Møre og Romsdal er følgende ruter omfattet av ordningen, med kontrakter som gjelder til 31. mars 2024:
    • Ørsta-Volda–Bergen t/r
    • Ørsta-Volda–Oslo t/r. (fra 1. oktober 2021)
  • Stad skipstunnel, Stad kommune
    Regjeringen prioriterer 440 millioner kroner i 2022 til bygging av Stad skipstunnel. Målet med prosjektet er å bedre framkommeligheten og sikkerheten for sjøtransport som skal passere Stadlandet. I 2022 er det planlagt å gjennomføre anskaffelse av hovedentreprisen. Planlagt anleggsstart er i 2023 og ferdigstilling i løpet av 2026.


Eksportstrategirådet - Ålesund

Ny etat opprettet 1. juli 2021. Kan ha opptil 15 ansatte. Etaten er en direkte oppfølging av eksporthandlingsplanen fra 2020. Etaten forvalter 75 millioner kroner og har som formål å utløse potensialet for økt verdiskapende eksport som ligger i at næringslivet og virkemiddelapparatet i fellesskap beslutter, finansierer og gjennomfører noen utvalgte større strategiske eksportsatsinger.

En eksportsatsing kan være et større prosjekt som går over flere år, og med konkrete mål som innebærer felles innsats fra bedrifter og virkemiddelaktører. Eksportstrategirådet skal også gi årlige innspill til regjeringen/statsbudsjettet om eksportsatsinger.

Eksportstrategirådet skal på bakgrunn av grundige analyser løfte frem næringer som har konkurransefortrinn og koble disse med konkrete muligheter i verdensmarkedene. Bedrifter, bransjeorganisasjoner, klynger, virkemiddelaktører og utenriksstasjoner besitter hver for seg verdifull kompetanse om muligheter i markedene og norske konkurransefortrinn.

Midlene etaten forvalter skal kanaliseres gjennom det eksisterende virkemiddelapparatet, og tildeles ikke direkte til bedrifter.

Regionale utviklingsmidler

Regjeringen foreslår å bevilge 61,9 millioner kroner til Møre og Romsdal fylkeskommune.


Publisert: 12.10.2021 10:02

Sist oppdatert: 12.10.2021 11:37