Rigg i Vartdalsfjorden foto Ogne
MEIR ARBEID: Fem ankerhandteringsfarty var engasjert da Njordplattformen skulle slepes ut på feltet tidligere i år. Flere oppdrag gjør Sparebank1 SMN mei optimistisk til offshorebransjen. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Økt offshoreoptimisme i Sparebank1 SMN

I Sparebank1 SMNs ferske konjunkturanalyse er banken blitt mer optimistisk på offshorerederienes vegne.

28.04.2022

"Økt oljepris, behov for nye investeringer, fokus på å bremse klimaendringene og en forbedret kontantstrøm hos oljeselskapene, gir økte investeringer både innenfor olje & gass segmentet og fornybar energi (særlig havvind)"

Det skriver Sparebank1 SMN om utsiktene for offshorebransjen i sin konjunkturanalyse per 1. halvår 2022, som er offentliggjort i dag.

Banken bruke tre flaggfarger for å signalisere hvordan den ser på de ulike bransjene, rødt forteller om fare, gult om færre, men noen faresignaler, og grønt om gode og trygge tider.

Konjunkturrapport gir alle hovedbransjene som omfattes samme flaggstatus som i rapporten for ett år siden, men likevel er det endringer.

Rødt flagg
Offshorerederiene har fortsatt rødt flagg, som den eneste bransjen, og er fortsatt ikke ute av den dype krisen som startet med oljeprisfallet i 2014.

Men utviklingen er positivt, og utsikten bedre enn på mange år. Spesielt for subsea-skipene, som blant annet brukes i konstruksjonarbeid, har det blitt markert bedring. De skipene har nå gått fra rødt til gult flagg, i bankens vurdering.

Fiskeri og havbruk på topp
Både fiskeri og havbruksnæringen får grønt flagg, akkurat som de hadde

Lakseprisen og lønnsomheten for oppdretterne kommer til å holde seg høy både i år og neste år spår banken, til tross for høyere fôr og transportkostnader. Også brønnbåtrederiene, som er en del av oppdrettsbransjen, har vekst og gode marginer til tross for flere båter i markedet og fortsatt mange bestilte nybygg, ifølge banken.

Dyrer drivstoff kommer til å merkes hos fiskebåtrederiene, men banken opprettholder likevel grønt flagg-statusen for fiskeri.

Gult flagg
Fire bransjer har fått gult flagg; landbruk, bygg og anlegg, varehandel og næringseiendom.

Krigen i Ukraina gjør også at banken beholder gult flagg-status for den generelle økonomiske utviklingen. Renten stiger og anslaget for globale vekst i økonomien er redusert fra 6,1 til 3,6 prosent.

Publisert: 28.04.2022 17:45

Sist oppdatert: 28.04.2022 17:22