Trond nydal 11
LYSERE UTSIKTER: Sparebanken Møre-sjef Trond Lars Nydal og styret vil holde igjen på utbytteutbetalingen, men ber samtidig om fullmakt til å betale ut mer senere i år. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Økt optimisme i Sparebanken Møre

Få konkurser, lite mislighold og at korona-vaksineringen er i gang har gjort Sparebanken Møre mer optimistisk.

12.02.2021

Da koronaepidemien kom i første kvartal 2020 ble Sparebanken Møres prognoser mer pessimistisk. Banken fryktet kunder skulle få problemer og tapene øke.

I kvartalsrapporten for fjerde kvartal 2020, som legges frem i dag, er banken blitt mer optimistisk og bankens prognoser med det.

"I løpet av 4. kvartal er utsiktene mer positive og oversiktlige. Det er forbedringer i de makroøkonomiske forholdene. Vaksineringen av befolkningen er iverksatt. Det er svært få konkurser og misligholdet er relativt lavt. Myndighetene har kommet med nye tiltakspakker rettet mot bransjer som er hardest rammet. I tillegg har oljeprisen steget markert i løpet av 4. kvartal.", skriver banken i kvartalsrapporten.

Les børsmelding her

Betaler vanlig avdrag
Sannsynligheten for at banken mest pessimistisk scenario skal inntreffe er redusert fra 40 til 20 prosent, skriver banken i kvartalsrapporten. Sannsynligheten for at basis scenariet skal inntreffe, der det hverken går spesielt godt eller galt, er økt fra 50 prosent til 70 prosent sannsynlighet. Sannsynligheten for bankens mest optimistiske scenario er uendret, på 10 prosent.

Storparten av kundene som fikk betalingsutsettelser da epidemien kom er nå tilbake på sine opprinnelige låneavtaler og betaler avdrag som før epidemien, ifølge banken.

I de tre første kvartalene i 2020 falt veksttakten i utlån, men økte igjen i fjerde kvartal. Utlån til personkunder økte med fire prosent og til næringslivskunder med 5,3 prosent i fjor. Innskuddene økte seks prosent. Banken venter økt utlånsvekst i år.

Redusert utbytte
Ut fra resultatet og utbyttepolitikken til Sparebanken Møre skulle banken betalt ut 13,50 kroner per egenkapitalbevis. Egenkapitalbeviseierne er medeiere i banken, mens resten av banken er selveiende.

Fordi Finansdepartementet har bedt bankene holde igjen på utbytteutbetalingene i koronatiden foreslår banken av utbyttet blir 4,5 kroner per egenkapitalbevis.

Det utgjør 44 millionar kroner og utløser også en utbetaling til samfunnsnyttige formål på 45 millioner kroner - som er hvordan banken som selveiende institusjon bruker sin del av utbyttet.

Styret ber også om fullmakt til å kunne betalt ut et tilleggsutbytte på ni kroner per egenkapitalbevis senere. Blir det gjort får egenkapitalbeviseierne 90 millioner kroner til inn på konto, og 91 millioner til betales ut som gavemidler.

Sparebanken Møre
Tal i mill. kroner20202019
Inntekter15131607
Resultat før tap883961
Resultat før skatt734911

Publisert: 12.02.2021 07:24

Sist oppdatert: 15.02.2021 12:09

Mer om