Kyr folkestad
LANDBRUK: Per Vidar Kjølmoen (Ap) mener Norge må få på plass bedre beredskap og økt selvforsyning. Illustrasjonsfoto: Kjetil Haanes
Synspunkt

- Ap sikrer norsk matproduksjon, Rødt kaster bort tida

Norge og Europa befinner seg i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Norge, Vesten, demokratiene, ja, NATO-landene i verden står overfor aggresjon fra det tidligere kommunistiske landet Russland i Ukraina.

En del av det bildet er matsikkerheten. Vi har ingen tid å miste i å få på plass bedre beredskap og økt selvforsyning i Norge.

Hvordan skal vi sikre norsk matproduksjon, etter at Høyre og Fremskrittspartiet i åtte år stoppet alle forsøk på å få på plass beredskapslagring? Jo, mange grep må tas. Arbeiderpartiet og Senterpartiet jobber nå på spreng for å få på plass gode ordninger for beredskapslagring av korn.

Vi har allerede levert 50% mer til landbruket mellom oppgjørene, enn Høyreregjeringa klarte i siste oppgjør. Vi sikrer lønnsomhet for produksjon av matkorn, vi har tett kontakt med både faglag og andre landbruksorganisasjoner, og vi ser fram til å styrke landbruket videre. Og vi ser at alt fra banker trår til med gratis likviditetslån, mens Felleskjøpet firedobler proteinprisen på forkorn.

Det som trengs praktisk samarbeid og konkrete løsninger. Hva vil Rødt? De vil starte nye tilleggsforhandlinger, og presset denne uka igjennom full stortingsbehandling av forslaget.

Det er et par uker til grunnlagsmaterialet som danner grunnlaget for det ordinære jordbruksoppgjøret skal legges fram. Da er prosessen i gang, og byråkrater, fagfolk og organisasjoner skal bruke tusenvis av timer til å regne, avklare, forhandle og forhåpentligvis bli enige. Svaret til Rødt er å duplisere prosessen så dette skal gjøres to ganger, nesten samtidig.

Sånn kan vi ikke drive et land. Vi er nødt til å møte denne alvorlige situasjonen med en mer praktisk rettet politikk enn disse skrivebordsøvelsene. Rødt har ofte gått seg vill i egne teorier i sikkerhetspolitikken. De tradisjonene bør ikke overføres til norsk landbruk.

Per Vidar Kjølmoen
Næringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet

Publisert: 23.03.2022 11:40

Sist oppdatert: 23.03.2022 11:43