Hva med oss nyetablerte
Synspunkt

Hva med oss nyetablerte?

– Det er ikke så mye vi ber om, men litt hjelp til å overleve hadde vi - og sikkert mange andre nyetablerte bedrifter satt stor pris på, skriver daglig leder ved Sjøbua i dette innlegget. 

Vi kjøpte Sjøbua Restaurant AS 1.okt 2019 og driftet det frem til slutten av mars 2020.
Da koronaen slo til 12. mars prøvde vi alt vi kunne for å berge selskapet, men vi hadde ikke mulighet til å tilføre selskapet mer enn de 300.000 kronene vi tilførte i februar.
I samsvar med revisor ble vi enige om å slå selskapet konkurs, grunnet kompensasjonsreglene og hvor lenge dette ville vare. Her tapte vi cirka 600 000 kroner, da vi også måtte kjøpe tilbake innboet.
I mai 2020, oppretta vi et nytt selskap og åpnet 18.juni med 11 ansatte.
Vi hadde fullt hver dag og mange gjester som vi ikke hadde plass til grunnet 1-metersregelen gjennom hele sommeren.
Høsten ble dårlig, og november som er den beste måneden, ble sørgelig da Erna ba alle holde seg hjemme.
Vi åpnet opp igjen i januar selv om det var nasjonal skjenkestopp, da vi fortsatt hadde fire ansatte som ikke var permittert. Nå tilbyr vi også våre kunder take away.
Siden vi åpnet opp igjen 18.juni så har vi betalt moms og skatt. Vi har halvert antall gjester i restaurant, vi har holdt 1 m, vi har gjort alt innen smittevernregler.
Frustrasjonen har vert ganske stor da vi finner ut at vi ikke har noen rettigheter når det gjelder å få hjelp eller kompensasjon ved faste utgifter.
Vi har sjekket med kommunen om der er noe vi kan søke på for å få noe støtte til faste utgifter, har snakket med Brønnøysundregistrene der vi fikk beskjed om at vi måtte vise til tall fra forrige år. Har vert i kontakt med banken, dei kan heller ikke hjelpe oss. Har dialogen med NHO, der får vi berre beskjed om at dei jobber med saken...men da kan det vere for seint for oss...
Vi treng hjelp NÅ, ikke etter vi har gått konkurs.
Frustrasjon fra dei ansatte som lurer på hva som skjer, det er jobben deres. Uvissheten om hva som skjer og ikke skjer. Skal vi stenge ned, skal vi permittere alle, tåler vi en måned uten inntekt? Det tærer på oss alle, kjenner jeg blir psykisk sliten av å bestemme hva som er rett eller galt å gjøre.
Så hva skjer med oss nyetablerte bedrifter som ikke har noen tall å vise til, kan vi ikke få noen form for hjelp?
Når nasjonale skjenkestopp kom, så valgte vi å utsette åpningen en uke, i et håp om at dette vart oppheva. Vi åpnet opp 14.januar, fordi vi uansett hadde måtte betale lønn 10 dager i arbeidsgiverperioden når vi permitterer. Så kom videreføring av skjenkestoppen.
Hadde regjeringen heller sagt at alle barer og restauranter måtte stenge helt i en måned, hadde det gjort ting mye bedre, eller om de kutter arbeidsgiverperioden fra 10 dager til 2 dager.
Det er ikke så mye vi ber om, men litt hjelp til å overleve hadde vi - og sikkert mange andre nyetablerte bedrifter satt stor pris på.
Vi har tilført staten skatt, arbeidsgiveravgift og moms på nesten 1,4 millioner kroner i løpet av et halvt år. I dag har vi arbeid til 11 personer, men i en normalsituasjon ville det være rundt 20 ansatte.
Nå venter vi noe hjelp tilbake.

Publisert: 23.01.2021 00:06

Sist oppdatert: 11.02.2021 08:43