Held fast paa laerlingane i vanskeleg tid 10d736c24b54623aee7c17f28e13399c
VIKTIG FOR REKRUTTERING: Over halvparten av alle unge i Møre og Romsdal velger yrkesfag-utannelse. Nå frykter Bente Bruun en lovendring vil svekke Opplæringskontora si rolle for å hjelpe elevene til læreplass. Biletet er fra Fiskerstrand Verft i 2020, med lærlingene Daniel Andre Berg (framme t.v.) og Andreas Markussen (t.h.). Bak fra venstre er fagleg leder Sander Iversen, produksjonssjef Michael Johnsen og HR-sjef Raymond Kaspersen. Foto: Marius Rosbach
Synspunkt

Opplæringskontora er viktige støttespillere i forvaltningen av fagopplæringa

Ny opplæringlov kan svekke økonomien og rollen til Opplæringskontorene, skriver Bente Bruun (H).

18.04.2023

Vil lærlingene i Møre og Romsdal få samme tilbud om oppfølging dersom organiseringen av opplæringskontora endres?

Ny opplæringslov ligger nå til behandling i Stortinget. Lovforslaget inneholder en rekke endringsforslag. Til tross for motstand i høringen fra både LO og NHO vil Kunnskapsdepartementet endre organiseringen av opplæringskontora. Endringen innebærer å regulære opplæringskontora til å være samarbeidsorgan for lærebedriftene i stedet for lærebedrifter som i dag.

Opplæringskontora vil, dersom lovendringen blir vedtatt, ikke lenger få lærlingtilskudd. De må da finansiere driften gjennom å selge sine tjenester til bedriftene. Med andre ord blir pengestrømmen snudd slik at tilskuddet betales først til bedriftene og deretter eventuelt opplæringskontora.

Vi må ta i betraktning at fylket vårt har en særegen næringsstruktur. Ifølge NHO har 61% av bedriftene i Møre og Romsdal under 10 medarbeidere, kun 3% har over 100! Det er en betydelig risiko for at mange små og mellomstore bedrifter ikke ønsker eller er i stand til å påta seg ansvaret for lærlingene selv. Dette kan bety færre læreplasser og dermed få læringsarenaer for tradisjonelle håndverksfag som ofte ligger i de mindre bedriftene. Det kan i verste fall føre til at både viktig fagkompetanse og tradisjoner går tapt.

Slik jeg kjenner opplæringskontora har de en viktig rolle som formidler av læreplasser. De er i tillegg pådrivere for å skaffe viktige nye plasser innenfor sine nettverk og de knytter bedriftene til det offentlige utdanningssystemet. Opplæringskontora bidrar til å skape gode modeller for både organisering og kvalitetssikring av opplæringen.

I nytt lovforslag er ikke opplæringskontora part i lærekontrakt. De har dermed ikke mandat til å kvalitetssikre opplæringa ute i bedriftene.

I dag følger opplæringskontora opp at kompetansemålene blir oppfylt, og de kan også kreve at lærlinger blir overført til en annen bedrift.

Av Bente Bruun, kommune- og fylkestingsrepresentant Høyre

Publisert: 18.04.2023 11:18

Sist oppdatert: 18.04.2023 11:51

Mer om