Ronja Princess dåt Sølvtrans foto Ogne
FOR LITE?: Retten skal avgjøre om Sølvtrans pensjonsordning er for dårlig. Brønnbåtrederiet møter fagbevegelsen i gruppesøksmål.
Nytt

59 Sølvtrans-ansatte i gruppesøksmål

Rederiet og LO møtes i retten for å avgjøre strid om pensjon.

17.01.2024

59 ansatte er omfattet av gruppesøksmålet mot brønnbåtrederiet Sølvtrans Rederi, ifølge LO.

Rettsaken starter neste uke i Møre og Romsdal tingrett i Ålesund.

Det var en lettmatros som først reagerte på pensjonen som var innbetalt av Sølvtrans Rederi, skrev Fri Fagbevegelse i fjor. I artikkelen ble det anslått at det samlet kunne være snakk om mange millioner i tapt pensjon.

Søksmålet går blant annet ut på at faste lønnstillegg ikke har vært en del av pensjonsgrunnlaget.

Tilbake til 2006
Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund er representert av LO-advokat Imran Haider. Grunnlaget for kravet går tilbake til 2006.

Dette er deres påstand, ifølge sluttinnlegget i saken (et sluttinnlegg er partenes kortfattede oppsummering av saken, før rettsaken):

"1. Sølvtrans Rederi AS v/ styrets leder plikter å utbetale pensjon som inkluderer faste og regelmessige tillegg mottatt i perioden 2006-2020, til saksøkerne i tiden etter stevningsuttaket.
2. For saksøkerne som allerede har gått av med pensjon utbetaler Sølvtrans Rederi AS v/ styrets leder pensjon i opptil 3 år tilbake i tid fra stevningsuttaket, jf. foreldelsesloven § 6, som inkluderer faste og regelmessige tillegg mottatt i perioden 2006-2020.
3. Saksøkerne som har gått av med pensjon før 2020 har også for perioden fra fylte 67 år til 77 år innenfor rammene av foreldelsesreglene krav på pensjon fra Sølvtrans Rederi AS v/ styrets leder i samsvar med minstenivået etter tidligere § 4 i OTP-loven.
"

OTP er en forkortelse for obligatorisk tjenestepensjon.

Avviser kravet
Sølvtrans Rederi avviser kravet og mener selskapet har holdt seg innenfor lover og regler, og at kravet dessuten er foreldet.

"Saksøkte vil påstå at pensjonsordningene i Sølvtrans Rederi samlet sett har oppfylt kravene i OTP-loven. Da det ikke foreligger mangler ved pensjonsordningene, vil ikke Sølvtrans Rederi ha noen plikt til å foreta noen utbetaling knyttet til pensjonsopptjening i perioden 2006 til 2020 etter påstandens punkt 1 til 3.", heter det i sluttinnlegget fra Sølvtrans advokat, Tron Dalheim i advokatfirmaet Thommessen.

Publisert: 17.01.2024 14:54

Sist oppdatert: 17.01.2024 15:57

Mer om