Streikemarkering kjetil gjøen advokatforeningen foto privat 11
ÅLESUND: Advokater i Ålesund overleverte en uttalelse om konflikten til dommer Kjetil Gjøen ved Møre og Romsdal tingrett. Foto: Privat
Nytt

Advokater med streikemarkering

Fri rettshjelpssaker gir langt dårligere betalt, enn andre offentlige oppdrag. Nå krever advokatene forhandlingsrett.

Marius Rosbach
17.11.2021

Advokater i Ålesund markerte onsdag sin støtte til den pågående streiken blant offentlig oppnevnte advokater.

Bakgrunnen for konflikten er at rettshjelpssatsen for offentlig oppnevnte advokater har hatt en negativ utvikling over tid.

Satsene ligger i dag på 1085 kroner per time, og i forslaget til den nye regjeringa for neste års budsjett, blir det lagt opp til en økning med to prosent. Det utgjør en realøkonomisk nedgang, påpeker advokatene.

Krever forhandlingsrett
Advokatforeningen mener satsene burde vært på rundt 1500 kroner timen, om de hadde fulgt lønns- og prisutviklinga. Til sammenligning får gjerne advokater i andre oppdrag for det offentlige, betalt 1500 til 1700 kroner timen.

Ettersom satsene legges fram i årlige budsjett, har ikke advokater i fri rettshjelpsordningen reell forhandlingsrett. Det er blant kravene som nå ligger på bordet, sammen med reversering i kutt i reisegodtgjørelse.

De oppfordrer sine medlemmer til å ikke ta på seg nye saker som forsvarere i Høyesterett i saker som berammes etter 9. november.

– Viktig del av rettsstaten
Advokatene påpeker at det er de svakeste gruppene i samfunnet, som har rett til å få oppnevnt en advokat for å ivareta sine interesser gjennom fri rettshjelp-ordningen.

– Dette kan være ungdom og barn i overgrepssaker, psykisk syke, foreldre i barnevernssaker og tiltalte og ofre i straffesaker. At deres interesser blir ivaretatt under rettergangen utgjør selve kjernen i borgernes rettssikkerhet, og er en viktig del av rettsstaten, heter det i en uttalelse fra Elisabeth Voldsund, som leder Møre og Romsdal krets i advokatforeningen.

Publisert: 17.11.2021 14:54

Sist oppdatert: 17.11.2021 15:00

Mer om