Bedrifter maa skille seg ut
ÅLESUND:  De fire ansatte i Doxacom Public Relations: Fra v: Gerd Alise Steinsbu, Unni Grebstad, Ines Stermecki Beletic og Øyvind Michael Olsen. Odd Kristian Dahle i Lito PR bak. 
Nytt

- Bedrifter må skille seg ut

Et godt omdømme og en tydelig identitet er viktigere enn noen gang for mange bedrifter. 

Kristin Vidhammer
19.12.2015
- Å kunne skille seg ut i mengden og blant konkurrenter, er svært viktig, ikke minst i disse tider. Det er nå mange bedrifter må være framoverlente og også se muligheter framover, sier daglig leder Unni Grebstad og senior kommunikasjonsrådgiver Øyvind Michael Olsen i Doxacom Public Relations.
Selskapet, som ble etablert av Olsen i 2011, har spesialisert seg på å gi råd til de havbaserte næringene, som sjømat, det maritime og olje/gass. Olsen og Grebstad, sammen med kollega Gerd Alise Steinsbu, har alle lang erfaring fra næringslivet og har tidligere jobbet i bedrifter som Ulstein, Odim, Ship Equip/Inmarsat Solutions og Optimar Stette.

Den viktige identiteten

Endringer i samfunnet gjør at man hele tiden må være på tå hev, og endringene kommer uansett om man vil eller ikke.
- Da er en tydelig identitet viktig. Budskapene må være troverdige og sanne, og være i samsvar med bedriftskulturen. Dersom det finnes mange ulike oppfatninger i ei bedrift om hva og hvem man er, vil jo historiene være ulike. Budskapet til de ansatte, kunder, bank og investorer blant annet, må henge sammen, sier de.

Dårlig omdømme

Oljenedturen gjør at mange bedrifter må endre seg på mange plan. Ett av områdene kan være nedbemanning, noe som er krevende kommunikasjonsmessig.
-Et tydelig eksempel på dårlig omdømmebygging, er dårlig kommunikasjon i krisesituasjoner. Det handler om folk, og et godt omdømme bygges innenfra. Man må få med seg de ansatte på en skikkelig måte, og gjør man en god internkommunikasjonsjobb, har man bygget et grunnfjell når det gjelder omdømmebygging også utad. En bør være åpen og tilgjengelig. Hvis ikke, vil det som regel være bedriftens uoffisielle fyrtårn, eller til og med «nettroll» på utsiden, som mener noe om bedriften utad, sier de.
Til større bedrift, til vanskeligere kan det være at alle i selskapet forteller den samme historien. Samtidig har de større bedriftene gjerne mer ressurser å sette inn på feltet merkevare- og omdømmebygging.
- Et eksempel på ei bedrift som har vært flink til å bygge omdømme, er Ulstein Group. De har vært flinke med å bygge omdømme både nasjonalt og internasjonalt, sier de.

Forbedringspotensiale

Mange små- og mellomstore bedrifter har ikke alltid evnen og ressursene til dette arbeidet, selv om bedriftene blir flinkere og flinkere på området. Å lykkes med å få ut den gode historien blant et hav av informasjon, er viktig.
- Vi ser at mange bedrifter sliter med dette. Gir du ut ei brosjyre på ti sider, er det ingen som leser det. Det handler om å fortelle den korte og gode historia - å få potensielle kunder til bordet rett og slett. Mange bedrifter blir ofte veldig opptatt av det tekniske, og glemmer de kommersielle argumentene som kundene er opptatt av, sier de.
De mener også at mange bedrifter innen oppdrett, fiskeri og fiskeindustri, kan bli bedre påomdømme- og merkevarebygging.
- Mange bedrifter bør være mer framoverlente. Om en selv er flink til å komme med de gode historiene, og selv tar kontroll på de vanskelige sakene, står en sterkere i møte med problematikk som lakselus eller fiskejuks.
Bedrifter med godt omdømme, vil også være mer attraktive når det gjelder rekruttering.

Kvalitet og ikke pris

De mener at bedriftene i regionen er kjent for å levere kvalitet og å være gode på omstilling. Dette er viktige kvaliteter som man kan bygge en sterk merkevare på.
- Mange bedrifter i regionen og Norge er flinke på funksjonalitet og kvalitet, men de er ikke like flinke til å markedsføre det. I svært mange tilfeller er det både sant og troverdig at man er best i klassen. Man må synliggjøre disse kvalitetene og ikke konkurrere på pris, påpeker de.

Media og omdømme

Det er også viktig å takle media på en positiv måte. Det samme med sosiale mediier.
- Med sosiale medier, har kundene makta mer enn noen gang. Dårlige erfaringer blir fort delt på sosiale medier.
Doxacom har også nettopp inngått samarbeid med Odd Kristian Dahle i Lito PR as. Dahle har lang erfaring som journalist i NRK, og har siden 2013 jobbet som senior kommunikasjonsrådgiver med spesialfelt innen krisekommunikasjon og mediehåndtering.
- Det verste jeg hører, er når bedriftene sier "ingen kommentar", gjerne gang etter gang. Istedet bør bedriftene være offensive og beklage det man må. De må vise at de handler seriøst og forsøke å få fram fakta. Det er en fare i å stikke av og å gjemme seg. Det kaster bensin på bålet til journalister, sier Dahle.

Ser vekstpotensiale

Doxacom Public Relations har en omsetning rundt 3 millioner kroner, og selskapet eies av Olsen og Grebstad med 45 prosent hver. Kollega Gerd Alise Steinsbu, som jobber som AD/prosjektleder, eier de siste 10 prosentene. Selskapet er lokalisert på Norsk Maritimt Kompetansesenter i Ålesund.
I tillegg til å gi råd innen omdømme og merkevarebygging, jobber selskapet med strategi og tar aktive roller på ledernivå, blant annet inn mot markeds- og salgsstrategier. Da kan engasjementene også bli langvarige. Unni Grebstad er blant annet engasjert som markedssjef for den norske skipsmøbelprodusenten Shipnor, hvor hun leder og koordinerer selskapets salgs- og markedsarbeid.
- Vi er godt etablert innen de maritime bransjene i regionen, og vi ser vekstmuligheter regionalt og nasjonalt framover, spesielt innen sjømat/havbruk/fiskeri, sier de.
 Mange bedrifter bør være mer framoverlente

Publisert: 19.12.2015 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:51