Boeker og business
LOKAL KJEDE: Daglig leder og eier Harald Enersen ser mange muligheter for lokalbokkjeden Notabene. Gründeren har tidligere bygd opp Bokkompaniet og Boklageret. – Jeg er glad i både business og bøker, sier han.
Nytt

Bøker og business

Harald Enersen er usikker på om han kunne drevet med noe annet enn bøker. Men det siste året har han vurdert tanken. 

Marius Rosbach
23.12.2020

Ved slutten av 2019 kom nyheten om at Notabene var konkurs. Med nærmere 50 butikker og flere hundre ansatte over hele landet ble selskapet en del av statistikken over kjedekonkurser i varehandelen.

nettnohalf

Midt i det hele stod Harald Enersen fra Ålesund som styreleder og eier. Enden på den historia ble starten på den nye lokale bokhandelkjeden Notabene ved inngangen til 2020.

I dag har de butikker ved Moa i Ålesund, Ulsteinvik, Måløy, Vestnes og Molde.

- Vi er i en startfase og jeg vet ikke 100 prosent sikkert hvor vi skal. Men jeg ser et hav av muligheter, sier Enersen som er tilbake i hjembyen etter mange år i Oslo.

Har fått flere tilbud
Bøker har vært en del av oppveksten og er fortsatt en del av den daglige rutinen til Harald Enersen.

nettnohalf

– Jeg har jobba i bokbransjen så og si fra starten av yrkeskarrieren. Da Notabene gikk konkurs, stod jeg på bar bakke og måtte tenke meg godt om, forteller Harald Enersen til NETT NO.

Han har tidligere bygd opp Bokkompaniet og Boklageret, og var sentral i Notabene de siste årene som landsdekkende kjede.

– Jeg har fått noen tilbud i løpet av det siste året som har dreid seg om noe helt annet enn bøker. Da fikk jeg kjenne litt på den følelsen, og oppdaget bøkene kanskje stod sterkere enn jeg trodde, forteller han.

Bøkene er fortsatt grunnsteinen
Intervjuet skjer i en rolig del av 1904-hotellets lokaler midt i Ålesund sentrum. Et steinkast unna, ligger kontorene til bokhandelkjeden som har fem butikker på Nordvestlandet.

– Jeg ser de største mulighetene i bokbransjen. Det er det jeg kan, og der jeg har nettverket mitt. Men jeg er glad i både business óg bøker, forteller han.

Enersen tror ikke den trykte boka vil forsvinne med det første, og bøkene er uten tvil grunnsteinen for de fem butikkene. Selv bruker han også lesebrett av og til, fordi det er praktisk – men også fordi han må holde seg oppdatert på hva som rører seg i markedet.

– Jeg er definitivt en tilhenger av den fysiske boka, sier han – og viser til at den teknologiske utviklingen også gir mange muligheter.

– Det som har skjedd med strømming og lydbøker har gitt en tilgang på produktene som er fantastisk, minst til for eksempel grupper som svaksynte og bevegelseshemmede, legger han til.

Bygger opp på nett – og lokalt
Mye av arbeidet i år har dreid seg om å få på plass driftsavtaler , kassa- og innkjøpssystemer, og alt annet som trengs for at drifta skal fungerer praktisk.

nettnohalf

Nettbutikken kom på plass allerede under korona-nedstengingen. Bokgründeren forteller at det har vært både travel og morsomt.

– Etter å ha drevet mye brannslokking de siste par årene, er det veldig kjekt å kunne jobbe proaktivt. Nå er alt på plass og vi jobber slik vi skal, sier han.

Det neste som står for tur da NETT NO-magasinet møter ham, er å få e-bøker og strømming på plass i nettbutikken. En butikksjef for netthandelen er nylig ansatt.

– Vi har god vekst, og ser et stort potensial. Vi ser for oss at vi kan ta markedsandeler med støtte i navnet Notabene. Så må vi naturligvis levere høy kvalitet på innhold og kundeservice, forteller han.

Lager lokale puslespill
Selv om Notabene fortsatt er en nasjonal merkevare – og nettbutikken retter seg mot hele landet, er Enersen bevisst den lokale forankringen. Salg av spill og puslespill var blant varegruppene som fikk et oppsving da koronapandemien slo til. Nå selger kjedebutikkene puslespill med lokale motiv.

– Vi produserer egne puslespill til alle de lokale butikkene i Måløy, Ulsteinvik, Moa, Vestnes og Molde. Ingen andre gjør det, og kan få det presentert slik vi kan i våre butikker. Vi produserer også en del spill og notatblokker og slike ting, sier han.

Forfattersamarbeid og bokfestival?
Bokhandleren ser flere muligheter. De har innledet litt samarbeid med forfattere fra regionen.

nettnohalf

– Det ønsker vi å utvikle mer. Vi tror vi kan være en ressurs for lokale forfattere, og at det kan være en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Vi ser for oss at det kan være alt fra enkle råd, til hjelp til å få bøkene distribuert og på sikt mer forpliktende samarbeid, forteller han.

- Bokfestival i Ålesund hadde vært morsomt, og han ser heller ikke vekk fra at en utvikling i retning bokforlag kan være interessant på sikt.

- Dette er bare noe av det vi kan gjøre. Så langt har det meste dreid seg om å få stabilisert butikkene og maskineriet skikkelig i gang.

Ser på drifta som et samfunnsoppdrag
Kjedesjefen liker fortsatt å stå i butikken og selge – og legger ikke skjul på at han har et grunnleggende engasjement for boka. Han ser på drifta som et samfunnsoppdrag. Etter at han fikk barn er han blitt enda mer bevisst utfordringer som at unge leser mindre enn før.

– Det var ikke derfor jeg gikk inn i bransjen, men det er en sannhet at vi påvirker folk gjennom produktvalgene våre. For oss er det viktig for å tilby innhold av høy kvalitet, og samtidig være kommersielle for å klare å drifte en sunn virksomhet i dagens marked, sier han.

nettnohalf

Per i dag har han ikke planer om at Notabene-kjeden skal vokse i antall butikker. Først vil han «stabilisere drifta» og dessuten mangler det ikke på andre muligheter.

– Jeg har sagt til meg sjøl at jeg skal leve med tilnærmet hvilepuls, og ikke ta på meg for mye. Men det er vanskelig, sier han og ler.

Det er verken vekst, eller risikoen som trigger ham ved forretningsbygginga.

– Nei. Det kan av og til kan være vanskelig å la være å ta mulighetene når de presenterer seg. Men av og til er det riktig å gjøre det. Det er svært viktig at grunnmuren er solid, og den består i stor grad av mennesker, sier han.

Det tar samtidig tid å få alle ansatte på rett plass og la de få utvikle seg til å bli gode, påpeker han: – Men jeg er heldig som har med meg en svært kompetent gjeng i butikkene.

– Er det noen sjanser du angrer på at du tok?

– Ja, det må nok være det å prøve å vokse for fort, uten solid grunnmur.

Les også: Notabene er gjennom kriseoppstart

Butikken berga: – No berre gler vi oss

Ny lokal eigar inn i Notabene-butikkar

Vi er i en startfase og jeg vet ikke 100 prosent sikkert hvor vi skal. Men jeg ser et hav av muligheter

Publisert: 23.12.2020 09:44

Sist oppdatert: 07.09.2021 09:10