Dystre spaadommer for maritim naering
PROGNOSE: Kleven er blant verftene som er direkte ramma av koronapandemien. Innfelt vises ulike prognoser fra Menon om sysselsetting i maritim næring de neste årene. Den øverste mørkeblå linjen er prognosen ved starten av 2020. Deretter følger optimistisk, nøktern og pessimistisk variant som følge av koronakrisa.
Nytt

Dystre spådommer for maritim næring

Prognose spår at nær én av fem mister jobben i maritime næringer uten betydelig krisehjelp – ifølge det nøkterne scenarioet.

Marius Rosbach
28.04.2020
I en oppdatert prognose tegnes det et dystert bilde av hva som kan skje om det ikke kommer på plass betydelige tiltak for å få vind i seilene i de maritime næringene.
Rapporten er laget av Menon Economics og bestilt av Maritim Forum på bakgrunn av koronakrisa. Rapporten anslår at omsetningen vil synke fra 449 til 335 milliarder fra 2019 til 2022. Det er en nedgang på 110 milliarder.
– Rapporten bekrefter alvoret i situasjonen vi nå står i, og det viser at det haster å gjennomføre kraftfulle motkonjunkturtiltak, sier daglig leder Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest i en pressemelding.
Ingjerd mener det trengs økt forståelse for hvordan krisa rammer den maritime industrien. Han viser til at Maritimt Forum har lagt fram forslag til en rekke tiltak i et (lenke til PDF-fil).

Tror mer enn 15.000 mister jobben

Ved inngangen av 2020 mente rapportskriverne i Menon at det lå an til en vekst i sysselsatte i maritime næringer i løpet av året.
Nå er tonen en annen, og prognosene viser en forventet reduksjon i tallet på sysselsatte med rundt 18 prosent i løpet av tre år. Anslagene for hovedscenarioet – eller den nøkterne prognosen – spår et fall fra 86.500 til 71.000 sysselsatte fra 2019 til 2022.
I den pessimistiske prognosen spås en reduksjon på 24 prosent – fra 86.500 til 65.900 sysselsatte, mens den optimistiske varianten viser en reduksjon til 80.200.

Les også:



Tror på langvarig nedgang i etterspørsel

Det blir påpekt at det er stor usikkerhet rundt hvor lenge pandemikrisa vil vare, men at det ligger an til at den blir langvarig som følge av varig nedgang i etterspørselen.

I år ventes mindre pågang til nye skip til godstransport, som rammer rederier og utstyrsleveranser til nybygg ved utenlandske verft. Rapportskriverne tror imidlertid dette markedet gradvis vil ta seg opp igjen. Markedet for nye skip til olje- og gassrelatert virksomhet vil fortsette å være lav.
Etterspørselen etter nybygg av passasjerskip ventes å gå ned. Dette har vært et vekstmarked, spesielt for de store norske verftene etter oljeprisfallet i 2014.
– Utsiktene for nye bestillinger av cruiseskip er svært mørke i flere år framover, og gitt de nåværende ordrebøkene vil det føre til et massivt bortfall av inntekter i 2022, heter det i rapporten.
Fortsatt vekst i sjømatsegmentene og offshore vind trekker i positiv retning.
(lenke til PDF-fil)

Les også:


Synspunkt:


Publisert: 28.04.2020 16:04

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:56