Nor Seafoods slaar seg sammen med fiskeriselskap
GODT FJORÅR: Administrerende direktør Bodil Utvik Lynge og salgssjef Johan Oksholen i eksportselskapet Nor Seafood holder til i Molovegen i Ålesund. Selskapet hadde et svært godt år i fjor. 2023 er mer utfordrende og arbeidskrevende, ifølge Utvik Lynge. Foto: Nor Seafoods
Nytt

Fiskeeksport til nye høyder i fjor – tøffere i år

Rekordomsetning og -overskudd for Ålesund-selskap. Satser på ytterligere vekst.

Marius Rosbach
02.08.2023

Nor Seafoods i Ålesund hadde et kjempeår i 2022 og økte omsetninga med over 380 millioner kroner i fjor. Konserninntekter på drøyt 2,3 milliarder er det høyeste selskapet har levert, og mer enn en dobling siden 2019.

Årsregnskapet som nå er offentlig viser at fjoråret også ble lønnsomt for fiskeeksportselskapet som duen Bodil Utvik Lynge og Johan Oksholen har bygd opp.

– Spesielt godt første halvår
Driftsresultatet endte på nær 47 millioner kroner – men mer enn 15 millioner ble «spist opp» av rente- og finanskostnader.

Resultatet før skatt på 31 millioner kroner, er likevel en økning på mer enn fire millioner fra forrige rekordår i 2021.

– Resultatmessig hadde vi et spesielt godt første halvår i fjor, hvor vi fikk betalt for å være offensiv ved innkjøp av hvitfisk, forteller daglig leder Bodil Utvik Lynge til NETT NO.

Høye priser på fisken var den fremste driveren for omsetningsveksten i fjor for selskapet – som for resten av bransjen.

Nor Seafoods (konsern)
Tal i mill. kroner
2022
2021
Driftsinntekt
2.234
1.850
Driftsresultat
46
27
Resultat før skatt
31
27

Reduksjon på hvitfisk – vekst for laks
Inneværende år er betydelig mer utfordrende, ifølge Utvik Lynge - selv om de volummessig er på høyde med fjoråret.

– På hvitfisksiden er det ytterligere kvotereduksjoner og omsetning av fisk er betydelig redusert i flere marked og segment, forteller hun.

Samtidig har krigen i Ukraina gjort at flere kunder flytter alt, eller deler av innkjøpene fra russisk til norsk torsk.

– Volumsituasjonen er mer stabil for lakseavdelingen, og denne har vist vekst i år, ifølge Nor Seafoods-sjefen.

– Satser på ytterligere vekst
Etterspørselen gjennom pandemien har vist styrken til fisk som råstoff, skriver selskapet i årsrapporten for i fjor. Sterke kunderelasjoner og en solid posisjon for selskapet gjør det de ser positivt på framtida.

Samtidig som ledelsen sier seg fornøyd med både omsetning og resultat, var fjoråret også prega av økte kostnader til frakt, kredittforsikring og tidvise utfordringer med logistikken.

– Valutasituasjonen preger selvfølgelig også tallene våre. Men når det er sagt er blikket vårt festet lenger frem enn 2023, og vi satser på ytterligere vekst for Nor Seafoods i årene fremover, sier Utvik Lynge til NETT NO om utsiktene.

– Vi arbeider tross alt med verdens beste råstoff, legger hun til.

Felles eierskap med fiskeriselskap
Etter at Nor Seafoods gikk sammen med fiskeriselskapet Holmøy Maritime i Sortland, eier de to gründerne 37,5 prosent (Oksholen) og 12,5 prosent (Utvik Lynge) av selskapet. Holmøy eier resterende 50 prosent. Konsernet består også av datterselskapene Groas og Vitapan.

Etter fjorårets resultat ble det tatt utbytte på 11,5 millioner kroner. Om lag like mye ble overført til egenkapitalen, som ved utløpet av året hadde vokst til 61 millioner kroner i konsernregnskapet. Langsiktig gjeld var samtidig på knappe 12 millioner kroner.

Publisert: 02.08.2023 16:26

Sist oppdatert: 02.08.2023 23:16

Mer om