Wizz air
WIZZAIR: At Wizz Air har stratet opp igjen rutene til Gdansk og Kaunas, har ført til hopp i utenlandstrafikken over Vigra. Foto: Avinor
Nytt

Flere reiser til utlandet

Kraftig hopp i utenlandstrafikken over Vigra. Men langt bak fjoråret, bedre på Hovden og Anda.

11.08.2021

I juli reiste 50.113 passasjerer over Ålesund lufthavn, Vigra. Det er en økning på 38,3 prosent sammenlignet med juli i fjor.

- Økningen har sammenheng med at norske myndigheter har lettet noe på reiserestriksjoner og reiseråd i forhold til den pågående pandemien, sier lufthavnsjef Tor Hånde.

Ingen sydenfly
Han viser til at innlandstrafikken økte i juli med 32,2 prosent, og utlandstrafikken med hele 72,8 prosent.

- Det er rutene til Gdansk, Amsterdam og Kaunas som står for hele veksten i utlandstrafikken. Det har ikke vært tradisjonelle «sydenfly» fra Vigra så langt i år.

Selv om veksten i antall passasjerer er sterk i juli sammenlignet med samme periode i fjor, opplyser Hånde at det fortsatt er langt igjen til normalnivået slik trafikken var før pandemien. I forhold til juli 2019, er årets passasjermengde cirka halvparten av det normale.

- Sammenlignet med normalåret 2019 er det en nedgang i antall reiser i juli 2021 på totalt 53,6 prosent.

Det er rutene til Gdansk, Amsterdam og Kaunas som står for hele veksten i utlandstrafikken.
Tor Hånde

Foran fjoråret
Da er situasjonen bedre på småflyplassene Hovden i Ørsta/Volda og Anda i Sandane.

Den siste ligger 0,2 prosent foran fjoråret med totalt 11.608 passasjerer hittil i år.

For Hovden er passasjertrafikken 4,8 prosent bak fjoråret.

Totalt har det reist 33.637 passasjerer over Hovden hittil i år. I juli reiste det 6.916 passasjerer, som er en økning på 21,7 prosent fra juli i fjor.

Bedre enn forventet
På landsbasis opplyser Avinor at sommeren viste seg å bli noe bedre enn først forventet, med flere reisende.

- Grunnet en stadig økende vaksineringsgrad forventer Avinor fortsatt en topp i utenlandstrafikken rundt høstferien, primært knyttet til fritidsreiser. Det er imidlertid fremdeles usikkerhet knyttet til utviklingen fremover, både med tanke på hvordan forretningsmarkedet vil ta seg opp på kort sikt, og hvordan smittesituasjonen og eventuelle tiltak knyttet til den blir i høst, sier direktør for trafikkutvikling i Avinor, Gaute Skallerud Riise.

Publisert: 11.08.2021 07:57

Sist oppdatert: 11.08.2021 08:47

Mer om