Roger Hofseth foto Ogne
GJELD BLIR AKSJER: Roger Hofseth er sjef og stor aksjonær i Hofseth International, og medeier og primus motor for Hofseth Biocare.
Nytt

Gjør gjeld om til aksjer

Gjeld for leverte laksehoder, ryggrad og skinn blir gjort om til egenkapital.

14.12.2023

Hofseth International blir tildelt nye B-aksjer som oppgjør for leveranser av råstoff til Hofseth Biocare over flere år, ifølge en børsmelding fra Hofseth Biocare. Aksjene er verdsatt til 9 kroner aksjen i transaksjonen og hele posten til 144 millioner kroner. Før børsen åpner i dag er Hofseth Biocare-kursen 2,70 kroner aksjen.

Utdelingen av nye aksjer skal godkjennes av en ekstraordinær generalforsamling 4. januar 2024, men har allerede støtte fra det nødvendige antall eiere, skriver Hofseth Biocare.

Roger Hofseth
Hofseth International-konsernet driver med foredling og salg av laks og ørret. Japanske Yokohama Reito eier 37,8 prosent (B-aksjer) og 8,7 prosent (A-aksjer), RH Industri eier 26,6 (A-aksjer) og RH Investments 9,8 prosent (A-aksjer).

RH Investments og RH Industri er eid av Roger Hofseth, som også er primus motor og medeier i børsnoterte Hofseth Biocare. Hofseth Biocare bruker avskjær og restråstoff fra lakse- og ørretslakterier som råstoff for videreforedling ved fabrikken i Midsund til produkter som brukes i kjæledyrfôr og helsekost, og arbeider og med å utvikle medisinske produkt.

Ifølge den siste oppdateringen fra Hofseth Biocare eier RH Industri 17,5 prosent av Hofseth Biocare og Hofseth International eier 15 prosent.

Ny aksjeklasse
De nye aksjene i Hofseth Biocare som skal utstedes til Hofseth International skal være såklate B-aksjer, som ikke har stemmerett, men før fortrinnsrett til utbytte fra Hofseth Biocare. Den retten skal vare i ni år. Utbyttet skal være likt nibor, renten norske banker har på lån seg i mellom, og gradvis økes utover i perioden. Etter fem år kan Hofseth International kreve å få gjort B-aksjene om til A-aksjer.

Administrerende direktør Jon Olav Ødegård i Hofseth Biocare kaller avtalen om å gjøre gjeld om til aksjer en "milepæl" for selskapet, som vil redusere gjelde og forhåpentligvis styrke tilliten til selskapet.

- Hofseth International har vært vår sterkeste støttespiller og denne avtalen illustrere det, og viser at de (Hofseth International, red. merk) har tillit til forretningmodellen vår, sier han i børsmeldingen.

Publisert: 14.12.2023 08:30

Sist oppdatert: 14.12.2023 08:27