Stoerst i Norge
STRANDA: Grillstad er store på matproduksjon i Stranda. Her er ordførar Jan Ove Tryggestad under et tidligere besøk. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Grillstad permitterer på Stranda

Møter svekka kjøpekraft og dårligere tilgang på råvarer.

Marius Rosbach
04.09.2023

Ni ansatte ved Grillstad sitt produksjonsanlegg på Stranda har fått varsel om permittering.

Årsaken er svekka kjøpekraft hos forbrukerne og redusert tilgang på råstoff til skinke, ifølge ei pressemelding.

– Vi har iverksatt mange tiltak for å unngå dette, men det har dessverre ikke vært nok. Vi håper markedssituasjonen endrer seg slik at våre dyktige medarbeidere kan komme tilbake på jobb, uttaler driftsdirektør Morten Letnes i meldinga.

Seinest i fjor var det utvidelser som stod på tapetet for kjøttprodusenten på Stranda.


Lavere etterspørsel etter korona

Letnes sier permitteringene kommer som følge av dyrtiden vi er inne i, kombinert med mangel på tilgang på råvarer til skinke i Norge.

– Vi opplever at etterspørselen av spekeskinke nå normaliseres etter en kraftig økning i koronatiden. I tillegg har skjærebedriftene i det siste redusert sin aktivitet slik at tilgangen på råvarer til foredlet skinke reduseres. Til sammen gjør disse forholdene at det er umulig for oss å opprettholde normal produksjon, sier Letnes.

Mener markedsreguleringen ikke fungerer
Driftsdirektøren mener det er paradoksalt at det er mangel på råvarer samtidig som norske fryselagre er fulle av svinekjøtt.

– Markedsreguleringen fører til at store mengder hel gris blir frosset ned på grunn av overskudd av sideflesk. Stort sett alle andre deler av grisen er mangelvare. Det er et tydelig tegn på at reguleringen ikke virker som den skal, sier Letnes.

Letnes mener at dagens markedsregulering bør fornyes for å imøtekomme markedets behov for rask og effektiv tilpasning av produksjonen.

Publisert: 04.09.2023 16:31

Sist oppdatert: 04.09.2023 16:31

Mer om