Johan Hagenaes Kapitl 2008 foto Ogne Oyehaug Alesund Shippingklubb
RASK OG STOR GEVINST: Årets kule kalte finansmagasinet Kapital salget av et selskap som foreløpig bare hadde nybyggingskontraktene. Gevinsten løftet Johan Hagenæs inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i 2008. Innfelt Johan Hagenæs. Foto: Ogne Øyehaug/Ålesund Shippingklubb
Nytt

Hagenæs vekst og fall på radio

Han var på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Så gikk alt tapt. Nå forteller Johan Hagenes sin historie.

17.09.2024

Johan Hagenæs arvet og overtok ledelsen i J. Hagenæs-rederiet i Ålesund etter sin bestefar.

Dermed hoppet bestefaren over en generasjon, og etter oppgjøret har far og sønn ikke vært på talefot.

Nå forteller Hagenes sin historie i et nytt NRK-program.

I starten hadde Johan Hagenæs stor økonomisk suksess som toppet seg da han og kompanjongene solgte videre et selskap som hadde åtte nybyggingskontrakter på offshoreskip. Byggekontraktene var inngått på spekulasjon, og den betalte seg.

Hagenæs sin andel av gevinsten var 350 millioner kroner, skrev Finansavisen.

400-listen
Med den gevinsten føk Hagenæs inn på 305. plass på Kapitals rangering av Norges 400 rikeste i 2008, med en anslått formue på 550 millioner kroner.

I radioprogrammet, som er laget av Elisabeth Haddal Røsvik i NRK Møre og Romsdal, forteller Hagenæs både om arveoppgjøret, den økonomiske suksessen i starten og et liv med høyt forbruk og festligheter og stor omgangskrets, blant annet i familens store hus på Skuggenhaugen i Ålesund.

Hør programmet her (ekstern lenke)

Risikovillig
I programmet beskriver Hagenæs seg selv som en risikovillig person i person.

Erfaringene fra salget av selskapet med byggekontraktene dempet ikke risikoviljen, men i neste runde gikk det ikke bra.

I 2015 skrev Dagens Næringsliv av Hagenæs selskap J. Hagenæs Shipping hadde tapt 130 millioner kroner de siste seks årene. Da var egenkapitalen i selskapet, som da var er rent investeringselskap uten egne skip, nede i 11,8 millioner kroner.

Hagenæs hadde blant annet investert tungt i undervannsentreprønselskapet Cecon i Arendal, som meldte oppbud våren 2015.

– Jeg angrer ikke på investeringene, men på størrelsen. Sett i ettertid skulle jeg ikke ha tatt så store poster i så få selskaper, sa Hagenæs for tre år siden.

Solgte huset
Hagenæs er bilentusiast og hadde samling av spesielle og fine biler da det begynte gå unna bakke.

Det private gjelden gjorde at blant annet biler og klokker ble lagt ut for salg.

Det beskriver Hagenæs som en lettelse og få solgt, men at den store boligen på Skuggenhaugen også måtte selges var tungt. Den ble lagt for salg med en prisantydning på 23 millioner kroner i 2016. Først i 2021 ble den solgt, etter at prisantydningen var nedjustert til 10,9 millioner.

- Det er veldig mange som ikke tåler en motgang i finansmiljøet, fordi det at veldig mye av den du er er så veldig knyttet til hvor mye penger du har, hvor stor suksess du har med forretningene dine, ikke hvem du er som person. Det er mange som har gått til grunne fordi de plutselig har måttet legge om livsstilen sin , sånn som han har gjort. Når jeg har snakket med ham i des siste så er han gode gamle Johan og det er jo veldig imponerende, sier vennen Arne Hjeltnes i programmet.

Hagenæs sier til NettNo at han valgte å stille opp til programmet blant annet for å hjelpe andre som har vært gjennom store utfordringer.

- Hvis dette kan bidra så har det en misjon, sier han om sin deltagelse i programmet.

I dag er Hagenæs daglig leder i selskapet Maritimeauction.Eco as. Selskapet ble etablert i 2022 og selger alt fra båter, utstyr og motorer. Eierne er Øyvind Sotberg og Anders Benum Kjeldseth, som også eier Landbruksauksjon.no as, som driver tilsvarende virksohent for brukte maskiner og utstyr for landbruket.

Hør programmet her (ekstern lenke)

Publisert: 17.09.2024 08:29

Sist oppdatert: 17.09.2024 09:11