Finn Arne Egeness Norfishing 2022 foto Ogne
INNTEKTSFALL: Økt torskepris kommer ikke til å kompesere for at fiskerne får fiske mindre neste år, mener Nordeas sjømatanalytiker Finn-Arne Egeness. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Fangstinntektene faller for torskefiskerne

Torskeprisen har aldri vært høyere og vil holde seg høy, men neste år får fiskerne kutt i kvotene.

24.08.2022

Nordeas sjømatanalytiker Finn Arne Egeness tror prisen på torsk fortsatt vil holde seg høy, til tross for kommende prisøkning på torsk ute i butikkene og at forbrukerne får mindre å rutte med på grunn av renteøkninger og generell prisøkning.

I mars i år anslo Egeness at norske fiskere passerer over 10 milliarder kroner i fangstinntekter fra torskefiske i år.

Prisnivået den spådommen bygger på mener Egeness fortsatt er riktig, og det prisnivået kommer minst til å holde seg også neste år, mener han.

Mindre fisk
Til tross for fortsatt høy pris må fiskerne likevel forberede seg på at torskefisket ikke blir like lukrativt i 2023 som i 2022.

Kvoten for hvor mye torsk som blir tillatt fisket ligger an til å bli kuttet rundt 20 prosent neste år og ytterligere kutt året etter, ifølge et innlegg fra forsker Bjarte Bogstad ved Havforskningsinstituttet på Nordeas fiskeriseminar under Nor-Fishing-messen i dag.

Kvotekuttet kan gjøre at prisen stiger litt, men på langt nær nok til å kompensere for at fiskerne får fiske mindre, mener Egeness.

Laveste kvote på flere år
Dersom havforskernes råd blir fulgt ligger det an til torskekvoter i flere år fremover som vil ligge på nivået fra årene tidlig på 2000-tallet.

Det er en heldig utvikling for torskeoppdretterne.

De fikk en knekk sist torskekvotene steg, men er nå tilbake i markedet og kan får draghjelp av at det ligger an til å bli mindre vill torsk på markedet.

Publisert: 24.08.2022 16:36

Sist oppdatert: 25.08.2022 13:33

Mer om