Island crusader foto island offshore
UTSLEPPSFRITT: Island Crusader kan seile på biogass som gjør seilasen utslippsfri. Om bord er det også installert en batteripakke. Foto: Island Offshore
Nytt

Island Offshore-skip uten utslepp

Testseilas på biogass fra kumøkk og fiskeavfall.

03.11.2021

Island Crusader var nylig ute på seilas som regnes som utslippsfri, ifølge Tv2 Nyhetene.

Offshoreskipet til Island Offshore-rederiet i Ulsteinvik hadde fylt tankene med biogass dannet av fiskeavfall og kumøkk fra Skogn i Trøndelag.

Ettersom råstoffet stammer fra biologisk materiale, regnes forbrenninga som Co2-nøytral, som del av det naturlige kretsløpet.

Seiler uten tilpasninger
Det som er helt spesielt, er at skipet kan seile på biogassen uten at det gjøres tilpasninger.

Motorleverandøren Rolls-Royce Marine har først testa funksjonen på land, før det nylig ble «sjøsatt» med Island Crusader. Rederiet tror metoden kan overføres til andre deler av skipsfarten.

– Med drahjelp fra olje- og gassnæringen, så kan dette også eskaleres til andre næringer. Vi har for eksempel aquakultur, havvind og andre fornybarnæringer, forteller Hallgeir Reitan i Island Offshore-rederiet til TV 2.

For lite biogass til alle
I dag produseres for lite biogass til at alle skip som går på flytende naturgass – LNG – kan benytte seg av denne energikilden.

Johan Mohr som leder anskaffelse og logistikk i energikjempen Lundin Energy Norway, sier til tv-kanalen at han tror produksjonen av flytende naturgass kan øke, ettersom flere skip kan gjøre det samme.

Publisert: 03.11.2021 08:58

Sist oppdatert: 03.11.2021 09:07

Mer om