Kom styrket ut av koronaaaret
BEINA PÅ JORDA: - Vi har kommet ut med beina godt plantet på jorda, sier daglig leder Tor Erik Standal i Atlanterhavsparken om hvordan det gikk i 2020.
Nytt

Kom styrket ut av koronaåret

Rekordbesøk i juli og et gavmildt næringsliv berget økonomien for Atlanterhavsparken i 2020.

04.01.2021

Da koronaepidemien og den første nedstengingen kom i mars sa Atlanterhavparken-sjef Tor Erik Standal at akvariet i Ålesund skulle komme styrket ut av epidemien, med unntak av økonomisk.

Han fikk rett i første del av spådommen, men tok - heldigvis for Atlanterhavsparken - feil angående økonomien. Også den ble styrket.

- Vi har kommet ut med beina godt plantet på jorda, sier Standal om hvordan det gikk i 2020.

Rekordbesøk

I juli 2020 hadde Atlanterhavsparken rekordbesøk. Det gjorde at besøksnedgangen ikke ble så stor som besøket resten av året skulle tilsi. Atlanterhavsparken hadde ventet omlag 140.000 besøkende og endte med omlag 100.000. Det utgjør rundt seks millioner kroner i tapte inntekter, anslår NETT NO.

Atlanterhavsparken svarte på koronaproblemene med kostnadskutt og fikk ikke minst inn omlag fire millioner kroner i gaver fra private og bedrifter gjennom en støtteaksjon for å sikre at akvariet kunne holde åpent.


Akvariet fikk etterhvert også offentlig støtte for å dempe skadevirkningene av epidemien og koronatiltakene mot dem.

I 2019 hadde Atlanterhavsparken 30,6 millioner kroner i driftsinntekter og et resultat før skatt på to millioner kroner.

Støtte til Viten-senter

Når Standal snakker om at Atlanterhavsparken er blitt styrket mener han først og fremst utviklingen av et Viten-senter som en del av akvariet.


Planen er åpning av Viten-senteret 30 juni, og en prøveåpning av et par utstillinger alt i februar. Akvariet er allerede bygget om for å huse Vitensenteret. Det neste årene skal det investeres rundt 15 millioner kroner i å utvikle utstillingene - investeringer som langt på vei allerede er fullt finansiert og der gaver fra næringslivet utgjør 10-12 millioner kroner, ifølge Standal.

Vitensenteret ved Atlanterhavsparken skal fremme barn og unges interesse for naturfag, matematikk og teknologi gjennom havrelaterte opplevelser, aktiviteter og opplæringstilbud. I dag finnes det 10 vitensentre i Norge, som alle fungerer som populærvitenskapelige opplevelses- og læringssenter innen matte, naturfag og teknologi.

Januarstengt

I dag varslet Atlanterhavsparken at den kommer til å holde stengt av smittevernhensyn til 18. januar. Økonomisk betyr stengingen lite, både for kostnader og inntekter. Bortsett fra en periode våren 2020 har ingen ansatte vært permittert, og det skjer ikke nå heller.

Standal regner med at de strenge tiltakene kan bli ytterligere noe forlenget og har lave forventinger til besøket i vårsesongen.

Året samlet vil ligne mye på 2020, tror han, der norske besøkende mer enn erstatter utenlandske besøkende i sommersesongen.

Utover i året tror han også på økt besøkt fra utlandet og også at en del av cruisetrafikken kommer i gang igjen. For akvariet er det de individuelle reisende fra utlandet, for eksempel bobilturister, som er den økonomiske viktigste gruppen. I september i fjor, da reiserestriksjonene var små en periode, var utenlandsbesøket nesten oppe på et normalt nivå.

Publisert: 04.01.2021 11:53

Sist oppdatert: 11.05.2021 12:31