Kun ett offshorerederi i pluss i andre kvartal
FIRE TAP OG ETT OVERSKUDD: Fra øvre venstre hjørne og med klokken: Havila Foresight, Siem Princess, Far Server, Skandi Iceman og Siem Stingray. 
Nytt

Kun ett offshorerederi i pluss i andre kvartal

Bare et av de fem største børsnoterte offshorerederiene går i pluss i andre kvartal.

Administrator
05.09.2018
Solstad Farstad, DOF, Siem Offshore, Eidesvik Offshore og Havila Shipping er de fem største norske offshorerederiene notert på Oslo Børs.
Sysla har gjennomgått alle rederienes rapporter for andre kvartal 2018. Fire av selskapene går i minus, og det ene rederiet som har positivt resultat har sikret seg en justert avtale med obligasjonseierne i perioden,

Gigant i gigantminus

Det største av dem alle, Solstad Farstad, gikk med 779 millioner kroner i minus i andre kvartal. Dette har å gjøre med store finansielle tap, blant annet fra en svekkelse av kronen som har ført til et urealisert tap i forbindelse med gjelden på 320 millioner kroner.
Driftsinntektene økte riktignok betraktelig sammenlignet med samme periode i fjor, med 1 359 millioner kroner i omsetning, opp fra 711 millioner i andre kvartal 2017.
I årsrapporten skriver rederiet at 47 av deres 141 skip er i opplag.

Brasiliansk valutasmell for Dof

DOF går også kraftig i underskudd, med røde 549 millioner kroner i resultat før skatt. Dette er en saftig nedgang mot samme periode i fjor, der resultat før skatt var på negative 186 millioner kroner.
336 av de negative millionene skyldes urealisert tap på valutasvingninger. I presentasjonen av rapporten forklarte finansdirektør Hilde Drønen dette med et feilvalg angående bruken av den brasilianske valutaen real (BRL).
– Noe som har sterkt påvirket vårt kvartalsresultat er det urealiserte valutatapet som følge av en svak brasiliansk real mot amerikanske dollar, sa finansdirektør Hilde Drønen i Dof under hennes presentasjon av kvartalstallene.
5 av Dofs 67 skip er i opplag.

Siem Offshore rammet av få borekampanjer

Siem Offshore er det eneste av de fem største børsnoterte rederiene som går i pluss i andre kvartal. De ender med et resultat på positive 0,2 millioner dollar, hovedsakelig grunnet en justert avtale med obligasjonseierne til de to underselskapene SIOFF01 og SIOFF02. Dette bringer inn en inntekt på 23,6 millioner dollar.
Driftsresultatet for andre kvartal i år ender på negative 6,5 millioner dollar, mot 54,3 millioner dollar i minus i samme periode i fjor. Rederiet hadde ved utgangen av andre kvartal 41 skip i flåten, mot 44 på samme tid i fjor.
Av de 41 er 4 i opplag.
Rederiet skriver i sin kvartalsrapport at forventningene til spotmarkedet i Nordsjøen ikke var møtt grunnet manglende borekampanjer og riggforflytninger. Videre spår de at ankerfartøy og forsyningsfartøy vil fortsette å lide av at det er for mange skip til å kunne betjene markedet.
– Vi tror at markedsratene vil fortsette å være flyktige og generelt på lave nivåer i andre halvdel av 2018. Eiere vil behøve å skrape eldre, mindre effektive fartøy, og legge flere fartøy i opplag for å balansere tilbudet og etterspørselen for offshore forsyningsskip, heter det i rapporten.

Eidesvik forventer videre forverring

Eidesvik Offshore går også kraftig i underskudd, og har fått halvert inntektene sine mot samme periode i fjor. Rederiet gikk med 105,6 millioner i minus i andre kvartal i år, mot 203,9 millioner i pluss i samme kvartal året før. Det sterkt positive resultatet fra i fjor begrunnes med en termineringsinntjening på 72 millioner kroner, reduksjon i nedskrivninger på fartøy med 22,8 millioner og etableringen av et samforetak (joint venture) som inkluderte kontraktsinntjening for skipene Oceanic Vega og Oceanic Sirius.
Rederiet, som har åtte av 22 skip i opplag, forventer enda tøffere marked til høsten og vinteren, både for forsyningsskip (PSV) og subseaskip.

Havila øker inntjening og ser lyst på 2019

Havila forventer også svakt marked i 2019, men skriver i sin rapport at de tror markedet bedres i 2019. De gikk med 133 millioner kroner i minus i andre kvartal i år, mot 105 millioner i minus i andre kvartal 2017. Tapet på drift er redusert fra 73 millioner kroner i andre kvartal 2017 til 48 millioner kroner i samme kvartal i år.
Omsetningen har også steget.
Selskapet hadde fortsatt fire fartøy i opplag ved utgangen av andre kvartal. Tre forsyningsfartøy (PSV) er solgt hittil i år, der alle er definert utenfor kjernevirksomheten til rederiet.

Publisert: 05.09.2018 14:46

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:25