Jonny Berfjord foto Ogne
NETTMØTE: Styreleder Jonny Berfjord i Fiskebåt under årsmøtet 2020. I år ble det nettmøte.
Nytt

Kvote- og klimakritikk til regjeringa

Solberg-regjeringens kvotemelding ble en fiasko, og håpet er at opposisjonen stopper klimameldinga, mener styrelederen i Fiskebåt.

25.03.2021

Styreleder Jonny Berfjord i bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt kritiserte Solberg-regjeringena på to vesentlige punkt i årsmøtetalen sin i dag.

Kvotemeldingen, som skulle justere og skape ro om hvordan fiskekvotene fordeles og hvor mye som kan fiskes på hvert fartøy, endte med det motsatte, i følge Berfjords tale:

"Jeg vil gå så langt at jeg vil kalle meldingen og behandlingen i Stortinget som en stor fiasko. Stortinget sendte det meste av meldingen tilbake til regjeringen, med krav om at enkelte av forslagene skulle konsekvensutredes før politikken kunne iverksettes. Fortsatt er sentrale rammevilkår uavklart.", sa han.


Håper på opposisjonen
Det andre punktet Berfjord gir regjeringe klar kritikk for er forslaget i Klimameldingen om en kraftig prisøkning på drivstoff.

Det skal skje ved å øke avgifte på CO2-utslipp gradvis frem til 2030, slik at drivstoffprisen da vil være omlag doblet sammenlignet med i dag. Poenget er å få ned CO2-utslippene.

Nå håper Berfjord at opposisjonen skal hindre regjeringen i å få forslaget gjennom:

"Fiskeflåten har så langt ikke noe reelt alternativ til fossilt drivstoff. Selv om det blir stadig vanligere å installere batteripakker for å optimalisere motorbelastningen på nybygg i fiskeflåten, er det begrenset hvilken effekt slike tiltak gir. Det finnes ingen snarveier for store klimagassreduksjoner for fiskeflåten. Reduksjonene må derfor komme gjennom en målrettet strategi. Mange bekker små, blir en stor å.

Det var derfor skuffende at regjeringen i klimameldingen foreslo å ta bort kompensasjonsordningen for CO2-avgiften. Så lenge det ikke er alternative energikilder, har dette bare et formål, å øke statens inntekter. Heldigvis er det fremmet forslag fra opposisjonen om å beholde kompensasjonsordningen slik at Regjeringen forhåpentligvis får Stortingsflertallet mot seg.", sier han i talen.

Nettmøte
Årsmøtet blir tradisjonelt arrangert over to dagar under prismekronene på Hotel Bristol i Oslo. I år skulle det vere ekstra stas, med 75-årsjubileum for organisasjonen for eigarane av den havgåande fiskeflåten.

På grunn av smitteverntilaka år er arrangementet krympa ned til å gjennomføre naudsynte formalitetar og blir arrangert som nettmøte.

Publisert: 25.03.2021 11:09

Sist oppdatert: 18.11.2021 12:44

Mer om