Kleven tilsette om nytt Div Group forsoek Han kan gjerne proeve
TILLITSVALGTE: Fra venstre: Alf Johan Antonsen, Frank Hauge og Olav Høydalsvik som alle var tillitsvalgte ved Kleven-verftet. Arkivfoto: Marius Rosbach
Nytt

Lover avklaring for Kleven-tilsette – snart

Arbeidsministeren svarte Rødt-Mimir hvorfor tidligere verftsarbeidere ikke har fått pengene sine.

Marius Rosbach
26.01.2024

Arbeidsminister Tonje Brenna opplyser at departementet håper å komme med en avklaring, seinest innen utgangen av februar i spørsmålet som en rekke ansatte ved det tidligere Kleven Verft har ventet på.

Tre og et halvt år siden konkursen i verftselskapet, har 32 ansatte fortsatt ikke fått pengene de har krav på fra Nav sitt lønnsgarantifond.

Striden gjaldt lønn som ikke er utbetalt for feriedager, som bedriften har trukket de ansatte for - men de som ikke hadde tatt ut da verftet gikk konkurs. NAV har ment at dette er å regne som feriepenger.

Fikk medhold fra domstol i fjor
I fjor slo Oslo tingrett fast i en annen sak at Nav sin tolkning av reglene var feil. Mer enn ett år senere har fortsatt ikke de Kleven-ansatte fått pengene sine.

I et skriftlig spørsmål i Stortinget ville Rødt-politiker Mímir Kristjánsson vite hvorfor det var gått så langt tid – og om departementet hadde bidratt til at prosessen hadde dratt ut i tid.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor Nav og departementet må bruke mange måneder på å følge opp en dom fra Oslo tingrett, skriver Kristjánsson.

Vurdere praksisendring - og tilbakevirkende kraft
I svaret fra arbeidsminister Brenna som kom onsdag denne uka, skriver hun at departementet har trengt tide til å vurdere dommen fra tingretten.

– Spørsmålet om praksisendring har krevd grundige overveielser og utredning fra departementets side, skriver hun og legger til at det har vært påkrevd for å oppfylle utredningsplikten etter forvaltningslova.

Brenna skriver at departementet både vurdere om det faktisk skal skje en praksisendring i tråd med tingrettsdommen, og om det skal gis tilbakevirkende kraft.

– For øvrig vil jeg bemerke at jeg ikke har anledning til å kommentere enkeltsaker, og at jeg dermed ikke kan uttale meg om konsekvenser av dommen og eventuelle rettigheter etter lønnsgarantiordningen for tidligere ansatte ved Kleven verft, legger hun til.

Publisert: 26.01.2024 14:03

Sist oppdatert: 26.01.2024 14:03

Mer om