Barcode foto Benson Kua Wikimedia Commons Creative Commons 2
OSLO: Frykt for dårligere rekruttering og et svekka eksportapparat er blant argumentene mot flytting fra Oslo i høringssvarene. Regjeringa har pekt på Groruddalen som plassering for den sammenslåtte etaten. Foto: Benson Kua / Wikimedia Commons (Creative Commons 2.0)
Nytt

«Man kan like det eller la være, men finanssentrum i Norge er etablert i Oslo»

NHO, Fellesforbundet, Finans Norge og Forsvars- og sikkerhetsindustrien advarer mot å flytte GIEK. Samtidig har Bergen og Ålesund alliert seg.

Marius Rosbach
12.02.2021

Etter at fristen gikk ut klokka 12 fredag, er de skriftlige høringsinnspillene offentliggjort. De viser betydelig motstand mot å flytte et sammenslått GIEK (Garantiinstituttet for Eksportkreditt) og Eksportkreditt Norge vekk fra hovedstadsområdet i flere av svarene.

Både NHO, Fellesforbundet, Finans Norge og Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening advarer mot å opprette hovedkontor i Ålesund og lokalkontor i Bergen – slik Frp har foreslått.

Saka skal opp til debatt i Stortinget før påske. Regjeringa ved næringsministeren har vært tydelig på at det er feil tidspunkt å diskutere en flytting til Ålesund -og vil ha en plassering i Groruddalen. Et interimstyre jobber med mål om å ha en operativ ny enhet på plass fra 1. juli.

– I dette tilfellet vil vi advare meget sterkt
Konsekvensene for finansmiljøet i Oslo, vanskeligheter med rekruttering med en plassering på Vestlandet, og et svekka eksportapparat er blant argumentene hos motstanderne av en flytting.

Iselin nybø ulstein verft september 2020 foto marius 22
VIL IKKE HA FLYTTING: Næringsminister Iselin Nybø (V) har gitt beskjed om at hovedkontoret skal ligge i Groruddalen. Hun mener det er feil tidspunkt å diskutere flytting av den nye enheten som skal hete Eksportfinansiering Norge (Eksfin) - midt i en omorganisering. Flere tilhengere av flytting mener derimot at timingen er god. Foto: Marius Rosbach

– Fellesforbundet er ikke prinsipielt imot å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo, men i dette tilfellet vil vi advare meget sterkt mot å gjøre det. Man kan like det eller la være, men finanssentrum i Norge er etablert i Oslo, er konklusjonen i høringssvaret fra Fellesforbundet.

De frykter at et GIEK/Eksportkreditt plassert på Vestlandet vil føre til et dårligere finansierings- og rådgivningstilbudet til eksportbedriftene i en «kritisk tid» - som også vil ramme maritime næringer langs kysten.

NHO ber i sitt høringssvar om at forslaget blir avvist.

– Behovet for kontinuitet i tjenestene og bevaring av den spisskompetansen som allerede finnes i organisasjonene taler for å beholde den sammenslåtte organisasjonen i Oslo, er konklusjonen her.

Bergen-Ålesund-allianse
Blant høringssvarene finner vi også en bred allianse mellom Bergen og Ålesund.

Høringsinnspillet som er registrert via Stiftelsen Maritime Bergen, inkluderer også Ålesund Næringsforening, Maritimt Forum Nordvest, Midt-Norsk Rederiforening, Bergen Næringsråd og Bergens Rederiforening.

– En flytting av GIEK/EK til Bergen og Ålesund vil være et kinderegg som sikrer effektiv samhandling mellom virkemiddelapparatets fremste muskel, næring, utdanning og kompetanse. En mulighet som krever mot, men som vil bidra til økte eksportinntekter, nye grønne jobber og økt verdiskapning for hele Norge, er konklusjonen i fellesinnspillet.

«Komplett havklynge»
Alliansen mener at en «komplett havklynge» vil være en bedre plassering av den sammenslåtte etaten. «Dette må gjøres gjennom lokalisering av hovedkontor og avdelingskontor i Ålesund og Bergen», heter det innledningsvis.

– Vi mener risikoen nevnt ved flytting til Vestlandet er marginal sammenlignet med å etablere den nye etaten i Groruddalen. Erfaringer viser at statlige etater som blir lokalisert nært behovet, eller i miljøer som støtter mandatet, er vesentlig bedre forvaltet. I tillegg vil kostnadene til staten gå betydelig ned, grunnet et generelt lavere lønnsnivå og husleie utenfor Oslo. Bergen og Ålesund kan også tilby høykompetent arbeidskraft både innenfor finans og juss, blir det påpekt.

Verftsorganisasjon vil ha mer nærhet til kysten
Norske Skipsverft mener en sterkere nærhet til regionene der de maritime næringene holder til, vil gi økt kunnskap og dermed bidra til økt verdiskaping.

– Det vil ikke være mulig for den nye etaten å operere fullt ut formålstjenlig uten tilstedeværelse i både Bergen og Ålesund, heter det i høringssvaret fra organisasjonen.

De etterlyser samtidig ordninger som treffer verftsnæringen direkte, og ikke går via bankene, som de mener er avgjørende for hvordan næringa vil se ut i framtida.

Rogaland-aktørar og ordførarinnspel
I tillegg til Møre og Romsdal fylkeskommune, kommer de andre høringssvarene kommer fra ulike regionale aktører i Rogaland og Stavanger kommune, som alle peker på sin region som den beste plasseringen.

Fredag kom det også fram at det er sendt et innspill underskrevet 13 ordførere på Nordvestlandet, som ikke er blant høringssvarene som er lagt ut.

Les alle høringssvarene her (ekstern lenke)

Mer om saka: Aukande misnøye med GIEK

Kampen om 150 statlege arbeidsplassar i gong for alvor

Podium: Høyr podcast med Stig Remøy og Rolf Fiskerstrand

Giek-sjefen vil styrke kontakten med Nordvestlandet

Haugesund har meldt seg på i GIEK-kampen

Synspunkt: Fordeler ved desentralisert GIEK- Eksportkreditt

Publisert: 12.02.2021 13:16

Sist oppdatert: 15.02.2021 12:34

Mer om