Hans jørgen fedog foto marius 11
VIL HA HJELP TIL FORSKUTTERING: Green Yard Kleven-sjef Hans Jørgen Fedog er med i arbeidsgruppe som jobber for at verfta skal få hjelp med forskuddsgarantier. Arkivfoto: Marius Rosbach
Nytt

– Merkelig vanskelig å få gjennomslag

Green Yard Kleven-sjefen forstår ikke motviljen mot forslag som skal hjelpe verfta med å bygge flere nye skip.

Marius Rosbach
22.11.2023

I flere år har norske skipsverft bedt om en bedre ordning for forskuddsgarantier fra norske myndigheter.

Poenget er å hjelpe verfta med den økonomiske risikoen det er å ta på seg større nybyggingsprosjekt. Så langt har bransjen stanget hodet i veggen hos regjeringskontora.

– Vi har levert uavhengige juridiske notater som sier at dette er lovlig i henhold til EØS-regelverket og at forslaget ikke støter mot statsstøtte-regulativet, likevel er det ikke tilstrekkelig politisk handling, uttaler Hans Jørgen Fedog til Norske Skipsverft.

– Vil gi økt aktivitet og sysselsetting
Green Yard Kleven-sjefen er med i en arbeidsgruppe som har jobbet med mål om å få på plass en ordning. Også Havyard Leirvik, Myklebust Verft og Westcon er med å gruppa.

– Fra vår side er det vanskelig å forstå motviljen mot dette forslaget, som vil gi økt aktivitet og sysselsetting i verftsindustrien, sier Fedog.

Konstruktive samtaler
Formålet er å hjelpe verfta med å gi en garanti for at oppdragsgiverne til ikke mister alle pengene de har investert i et nybygg, om noe uforutsett oppstår. I dag vegrer bankene seg for å stille slike garantier.

Samtidig som verfta opplever å ha god dialog med næringsdepartementet sine folk, er det ikke skjedd noe konkret så langt.

– Samtalene er konstruktive, men samtidig er det merkelig vanskelig å få gjennomslag, legger Fedog til.

Ap-politiker håpte på gladmelding
Stortingspolitiker Per Vidar Kjølmoen fra Arbeiderpartiet sa til NETT NO allerede i vinter, at han håpte regjeringa ville komme med en gladmelding om saka før sommeren i år.

Det står ikke på viljen, sa Kjølmoen som på det tidspunktet var næringspolitisk talsperson i partiet - en rolle han forlot etter valget i høst.

Sliter med dårligere økonomi
Bakgrunnen for at forslaget er kommet på bordet, er flere tøffe år for flere av tradisjonelt store verfta. Med dårligere økonomi, har flere verft hatt vanskelig for å ta på seg nye oppdrag – samtidig som de har hatt slunkne ordrebøker.

Noe av utfordringa har vært å ikke bli rammet av EØS-regelverket, som forbyr subsidier til enkelte bransjer i konkurranse med industri i andre land.

Publisert: 22.11.2023 11:14

Sist oppdatert: 22.11.2023 11:14

Mer om