Green yard Kleven montasje Per Vidar Kjølmoen foto Marius Rosbach 11
MANGLER NYBYGG: Flere av de tradisjonelle nybyggingsverfta har slunkne ordrebøker. Stortingspolitiker Per Vidar Kjølmoen (Ap) var denne uka på Green Yard Kleven, hvor hjulene går rundt takket være oppdrag med ombygging og resirkulering. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Vil hjelpe verfta med garanti for skipsbygging

Det står ikke på viljen, sier Per Vidar Kjølmoen (Ap). Han håper regjeringa kommer med gladmelding før sommeren.

Marius Rosbach
17.02.2023

Ei lenge etterspurt ordning med forskuddsgaranti for verfta ligger an til å komme på bordet i løpet av få måneder.

På grunn av den svekka økonomien til flere av de store verfta, har blant andre bransjeorganisasjonen Norske Skipsverft kommet med forslag til hvordan staten kan avlaste den økonomiske risikoen når det skal bygges nye skip.

- Jeg veit at folk er utålmodige og at det er en usikkerhet i bransjen, men det er kompliserte juridiske spørsmål. Vi er opptatt av å gjøre ting riktig, framfor å lansere løsninger som viser seg å ikke holde, sier Per Vidar Kjølmoen (Ap) til NETT NO.

Vi er opptatt av å gjøre ting riktig, framfor å lansere løsninger som viser seg å ikke holde
Per Vidar Kjølmoen

Håper å legge fram forslag før sommeren
Regjeringspartiets næringspolitiske talsperson forteller at han stadig øver press på departementet for å komme med en løsning.

Samtidig opplever han at næringsministeren er «på ballen» og vil komme i mål så raskt som råd. Han forsikrer at det ikke står på viljen:

- Vi har lyst til å si ja en forskutteringsordning.

- Og jeg håper at vi kan presentere en modell før sommeren, legger han til.

Formålet er å hjelpe verfta med å gi en garanti for at oppdragsgiverne til ikke mister alle pengene de har investert i et nybygg, om noe uforutsett oppstår. I dag vegrer bankene seg for å stille slike garantier.

Ikke sikker på at det lykkes
Utfordringa er å ikke bli rammet av EØS-regelverket, som forbyr subsidier til enkelte bransjer i konkurranse med industri i andre land.

I tillegg til at løsningen må oppfylle alle lover og regler, må den være god nok til at verfta faktisk ser seg tjent med å bruke den.

- Vi er fortsatt ikke sikre på at vi klarer å få på plass en løsning slik som næringa ønsker, understreker han.

Må unngå konflikt med EØS-reglene
Kjølmoen forteller at det nå jobbes med en alternativ modell i næringsdepartementet, etter at den første ordninga som var foreslått, ble stoppet av juridiske hindringer.

Løsningen det jobbes med er en forskutteringsordning på markedsmessige betingelser. Det skal gjøre at man unngår å komme i konflikt med regelverket.

- Poenget med EØS-avtalen er at stater ikke skal subsidiere egne virksomheter for å vinne anbud mot konkurrenter. Det er ganske strenge regler for dette, og vi må passe på å treffe, sier han.

Publisert: 17.02.2023 05:00

Sist oppdatert: 22.11.2023 11:09

Mer om