Ivar Breivik foto Ogne
RINGVIRKNINGER: Restaurant- og utelivsgründer Ivar Breivik har gjennom en årrekke bygget opp XL Gruppen i Ålesund. Han brenner for bransjen, og mener lokalt eierskap og høy aktivitet i næringslivet i regionen er essensielt for at næringen skal ha livets rett. Arkivfoto: Ogne Øyehaug
Nytt

- Merker det på kroppen når ting begynner å bli tøffere

To av spiseplassene til utelivsaktør Ivar Breivik berga fjoråret.

Linn Antonie Vårdal Solheim
25.07.2023

– Ålesund er ikke akkurat verdens navle. Sammenlignet med andre steder er vi nesten for bygd å regne, ler Ivar Breivik, gründer, eier og daglig leder i XL Gruppen.

Ålesunderen har gjennom en årrekke bygget opp den største restaurant- og utelivsgruppen i regionen.

I dag består XL Gruppen av fire restauranter, to selskapslokaler med eget kjøkken, og et cateringselskap. Ifølge årsregnskapene til selskapene bak, sysselsatte de ulike selskapene til sammen 22 årsverk i 2022.

Ringvirkninger fra næringslivet
Breivik forteller at høy aktivitet i det lokale næringslivet er en viktig forutsetning som må være på plass for at det skal være mulig å drive i utelivsbransjen i regionen.

– Vår bransje er en av de første som merker det på kroppen når ting begynner å bli tøffere i økonomien, forteller Breivik.

Gründeren legger vekt på hvor viktig forretningsmiddager og representasjonsoppdrag er for å sikre at det er grunnlag for å drive utelivskonsepter hvor kvalitet står i fokus.

Han forteller at næringen er utsatt mer for svingningene i økonomien, enn mange andre - og at ringvirkningene er store.

– Hvor godt det går i næringslivet har store ringvirkninger for hele restaurant- og utelivsnæringen. Vi merker veldig godt når det er trangere tider og tomme ordrebøker for industrien her lokalt. Det er det ingen tvil om, sier han til NETT NO over telefon.

Det går godt på Skateflua
Selskapet Skateflua AS, som står bak konseptene Milk Bar & Lounge og XL Diner, hadde et kjempeår i 2022.

Med et positivt resultat på 5,5 millioner kroner bærer det langt på vei fjoråret for XL Gruppen som helhet.

Breivik forteller at de også ser økende interesse for konseptet Happy Elefante, som i fjor endte med et negativt resultat på 0,2 millioner.

(saka fortsetter under)

Tall i millioner kroner
Skateflua AS
2022 2021
Driftsinntekter 24,4 15,8
Driftsresultat 5,7 1,7
Resultat før skatt 5,5 1,5
K19 Food
2022 2021
Driftsinntekter 9,1 10,9
Driftsresultat -0,2 1,1
Resultat før skatt -0,2 1,1

Stor kostnadsøkning
Sunnmøringen sitter på mye erfaring etter et langt yrkesliv i bransjen. Han forteller engasjert om hvilke utfordringer utelivsnæringen står ovenfor i tiden fremover.

Breivik sier at det har vært en kjempeøkning i innprisene til restaurantene. Den svake kronekursen påvirker, samtidig som en generell prisvekst har sendt sjokkbølger gjennom bransjen.

Han forteller at mange av gjestene tror lønnsomheten og marginene er mye høyere enn det de egentlig er, og at alt koster.

– De pengene som folk brukte på uteliv før bruker de nå på å betale renter på huslånene sine, sier han.

De pengene som folk brukte på uteliv før bruker de nå på å betale renter på huslånene sine
Ivar Breivik

Stadig fornyelse
XL Gruppen har lagt mye innsats i å fornye seg de siste årene, og Breivik legger ikke skjul på at det har kostet. I 2021 stengte de spisestedet Lyst, som lå i Kongens Gate i Ålesund, for å skape noe helt nytt. Resultatet ble asian fusion-restauranten Fumo.

– Vi gjorde som Erna sa, og brukte pandemitiden på å ruste opp og forberede oss til gjenåpning. Det var ikke mulig å holde åpent hele året i fjor på alle spisestedene våre. I fjor hadde vi åpent i cirka fem måneder på Fumo, forteller Breivik.

Han forteller at det i stor grad skyldtes mangel på personell som følge av innreiserestriksjoner. I år kjører de på for fullt, og Breivik har troa på at 2023 blir et bra år.

Lystgaarden Bar og Restaurant (FUMO)
2022 2021
Driftsinntekter 2,4 0,9
Driftsresultat -2 -1,1
Resultat før skatt -2,2 -1,2
XL Food Company
2022 2021
Driftsinntekter 3,7 2,7
Driftsresultat -1,1 -0,6
Resultat før skatt -0,9 -0,5

Publisert: 25.07.2023 14:14

Sist oppdatert: 25.07.2023 14:47

Mer om