IKKJE BRUK DETTE
PESSIMISME: Nordmenns tru på eigen og økonomi i landet er uvanleg låg. Foto: Terje Pedersen / NTB
Nytt

Nordmenns tillit til økonomien på botnnivå

Nordmenns tru både på eigen og økonomien i landet er uvanleg låg.

24.06.2022

NPK-NTB: Det er Forbrukertillitsindeksen (CCI) frå Opinion for juni som viser at CCI tangerer det historiske botnnivået frå mars i år.

Forbrukartillitsindeksen (CCI) for Noreg var på minus 20 poeng.

– Aldri før har forbrukartilliten halde seg så låg over så lang tid som ho har gjort no, skriv Opinion i ei pressemelding.

CCI er eit gjennomsnitt av vurderinga til forbrukarane av økonomien i hushaldet no og om 12 månader, forventningar til økonomien i landet om 12 månader og kjøp av større forbruksgode om 12 månader.

Kriser skaper stor uvisse
Til forskjell frå tidlegare kriser, som finanskrisa (2008), oljepriskrisa (2014–2015) og koronakrisa, er det no ei rekkje kriser, som i sum skaper stor uvisse, uvisse og økonomiske utfordringar for mange.

– Vedvarande høge straum-, drivstoff- og matprisar, høgare bustadlånsrenter, og varsel om fleire rentehevingar, påverkar trua på økonomien i hushaldet om 12 månader negativt som aldri før, seier fagsjef for politikk og samfunn Henrik Høidahl i Opinion.

Set handel på vent
– Lågare forventningar til eigen økonomi får i sin tur konsekvensar for sjansane for kjøp av større forbruksgode om 12 månader, seier Høidahl.

Han fortel at det berre er i målinga etter nedstenginga av Noreg i mars og april 2020 at kjøpssannsynet var lågare.

Forventningane til økonomien i landet om 12 månader, samanlikna med i dag, fell markert frå mai til juni. Også her er det no på eit rekordlågt nivå sjølv om norsk økonomi har komme sterkt tilbake etter pandemien.

Publisert: 24.06.2022 12:45

Sist oppdatert: 24.06.2022 13:22

Mer om