Posisjonerer seg i nye segmenter
ÅLESUND: På grunn av tøffe tider i offshore satser Ask Safety og Staale Brungot på nye og flere segmenter, blant annet cruise og havbruk, i tillegg til at de nå også utvikler digitale løsninger.  
Nytt

Posisjonerer seg i nye segmenter

Ask Safety investerer og satser på flere områder for å kompensere for offshorenedgangen, noe også fjorårstallene bærer preg av. 

Kristin Vidhammer
06.07.2018
Ask Safety har tradisjonelt drevet sikkerhetsopplæring retta mot offshore og maritim næring. Men etter oljenedturen har selskapet i løpet av 2016 og 2017 etablert virksomhet rettet mot cruisebransjen og oppdrettsnæringen for å få flere ben og stå på.
I fjor sank driftsinntektene til Ask Safety med over 15 millioner kroner og endte på 23 millioner kroner. Resultat før skatt ble et underskudd før skatt på 2,1 millioner kroner, mot et overskudd på 9,1 millioner kroner året før (se tabell).

Forventet utvikling

- Denne utviklinga var forventet og det skyldes fortsatt etterslep på offshoremarkedet. Derfor har vi også valgt å satse både innen cruise og havbruk i tillegg til offshore og maritim bransje, sier gründer og daglig leder Staale Brungot.
De har også vært tidlig ute med å kutte kostnader når de så utviklinga innen offshore.
- Men vi har valgt å ikke skjære helt ned på beinet og vi bruker penger på investeringer og utvikling for å stå bredere, sier han.

Har etablert seg innen cruise og havbruk

Ask Safety etablerte i forfjor selskap i Florida rettet mot cruiseindustrien og i fjor etablerte de også kurssenter på Frøya rettet mot personell innen havbruk- og akvakultur.

Havbruksnæringa er voksende, og Hitra og Frøya er et slags hovedsete i Norge.
- Utviklingen av aktiviteten på Frøya går som forventet. Vi har avtaler med bl.a. store aktører som Lerøy, Salmar og Marine Harvest og forventer aktivitet der utover høsten. Når det gjelder cruisesatsingen i USA, er vi fortsatt i en innkjøringsfase, sier Brungot.
Les også:

Satser med digitale løsninger

I fjor vår kjøpte de seg også inn i programvareselskapet Shipadmin fordi de så behovet for å bevege seg mer inn mot e-læring.
Les også:
Medeierskapet i Shipadmin skal sikre nok et ben å stå på, i følge Brungot. I tillegg til å utvikle internettbaserte undervisningsopplegg vil medeierskapet gjøre det mulig å få innpass i markedet for internettbaserte sikkerhetsstyrings-system.
- Vi bruker en del kostnader på utvikling av digitale løsninger og har blant annet utviklere i Manilla. Vi planlegger lansering av nye produkter i høst, uten at jeg ønsker å si så mye mer nå, sier han.

Digitalisering innen offshore

Han tror at digitale løsninger også gjør at mannskapsbehovet innen offshore ikke vil komme opp på samme høye nivå som tidligere.
- Man snakker nå om vekst innen offshore igjen, og det er riktig på en måte, men også der skjer det digitalisering. Jeg tror at det er historie med et så stort mannskapsbehov som tidligere, derfor satser også vi digitalt innen offshore- og maritim sektor.

Søsterselskaper

Det er Ask Safety Holding som eier Ask Safety as. Dette selskapet eier også selskapene Ask Security Ltd, International Training Academies as og Ask Eiendommer.
Ask Safety har treningssenteret sitt i Gangstøvika og administrasjonsbygget ikke langt unna i Larsgården. De har investert titalls millioner kroner de siste årene i Gangstøvika og har nå god kapasitet.
Det er Ståle Brungot (51 prosent), Steinar Leganger (29 prosent) og Erik Fladmark (20 prosent) som eier Ask Safety Holding.
Ask Safety har ca. 20 fast ansatte og leier også inn mye folk ved behov.
Vi bruker penger på investeringer og utvikling for å stå bredere

Publisert: 06.07.2018 15:47

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:23