Tor Bjørklund Larsen Fiskebåt 2020 foto Ogne
I FARE: Mangel på internasjonal forvaltningavtalar har gjort at sild, makrell og kolmule har mistet miljøsertifisering. Om to år står også rekefisket i Barentshavet i fare, advarer miljørådgiver Tor Bjørklund Larsen i Norges Fiskarlag. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Rekefisket i faresonen

Om to år kan rekefiskerne bli utstengt frå sin største marked.

04.03.2021

- MSC-sertifikatet på reker står i fare, og dette er kanskje et av de fiskeriene hvor MSC er av størst betydning i markedet, sier miljørådgiver Tor Bjørklund Larsen i Norges Fiskerlag om betydingen av miljøsertifisering for det norske rekefisket i Barentshavet.

Marine Stewardship Council (MSC) , som er Europas ledende sertifiseringsorganisasjon av fiskeriene, krever blant annet at myndighetene har regler for hvor mye det kan fiskes i forhold til bestanden.

For norsk rekenæring er det være eller ikke være. Skal du selge et produkt i supermarkedet i Europa i dag er det få eller ingen du kan selge til om du ikke har miljøsertifikat
Knut Helge Vestre, Coldwater Prawns of Norway

I dag styres rekefisket i Barentshavet gjennom tildeling av lisenser og begrensinger i hvor mange dager det er lov å drive fiske. Det oppfyller ikke kravene til MSC, og gjør at det norske rekefisket står i fare for at MSC-sertifiseringen opphører når dagens sertifisering går ut 8. mars.

Være eller ikke være
Knut Helge Vestre i Coldwater Prawns of Norway sier en manglende sertifisering av norske reker blir dramatisk.

- For norsk rekenæring er det være eller ikke være. Skal du selge et produkt i supermarkedet i Europa i dag er det få eller ingen du kan selge til om du ikke har miljøsertifikat, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Knut Helge Vestre foto Coldwater Prawns og Norway
AVGJØRENDE: Miljøsertifisering er kommet for å bli og betydnigen øke, ifølge Coldwater Prawns of Norway-sjef Knut Helge Vestre. Foto: Coldwater Prawns of Norway

Kravet om miljøsertifisering øker også i markeder i andre deler av verden, ifølge Vestre.

Coldwater Prawns of Norway er eid av Vestre og tre fiskebåtrederier som fisker reke. I tillegg eier og driver de foredlingsindustri og driver eksport.

Innspill til departementet
- Vi har spilt inn til departement at det er fornuftig å gjøre, sier Bjørklund Larsen om å endre rekeforvaltningen for å oppfylle sertifiseringskravene.

Den første gangen Norges Fiskarlag tok opp spørsmålet om sertifisering av rekefiske med Nærings- og fiskeridepartementet var i 2011, ifølge Bjørklund Larsen.

Torsdag er han en av innlederne på den årlige Ombordfryst-konferansen, som i år foregår på nettet. Den legges ut klokken 10.00 torsdag 4. mars.

Se konferansen her.

Mister torsk og hyse
Mens de ennå er to år igjen av rekesertifiseringen går sertifiseringen av hyse- og torskefisket innenfor 12 nautiske mil fra kysten ut 26. april i år, med liten sannsynlighet for fornying.

Det omfatter blant annet det tradisjonsrike og store Lofotfisket i gytesesongen, og Borgundfjordfisket.

Grunnen er at kysttorsken regnes for å være under press, og at den regnes som innblandet i fisket innen for 12 nautiske mil fra kysten.

Publisert: 04.03.2021 10:29

Sist oppdatert: 04.03.2021 13:18

Mer om