NTB Z Ek7y U014 Gg
94 MILLIARDAR: Så langt i år har Noreg eksportert sjømat til ein samla verdi av 94 milliardar kroner. Foto: Terje Bendiksby / NTB / NPK
Nytt

Rekordmånad for sjømateksporten

Verdien av norsk sjømateksport har aldri vore høgare i ein einskild månad enn i august i år.

05.09.2022

NPK-NTB: I august eksporterte Noreg sjømat for 12,5 milliardar kroner. Det er ein auke på 30 prosent samanlikna med august i fjor.

– Det er særleg høge volum og prisar på laks som er drivaren for eksportrekorden i august. Dette er den beste einskildmånaden i historia for laks målt i verdi, medan det er augustrekord for sei, aure, hyse og heile kvitfiskkategorien, seier konstituert administrerande direktør i Noregs sjømatråd, Børge Grønbech, i ei pressemelding.

Les pressemeldinga her

Så langt i år har eksportverdien for norsk sjømat vakse med 21,2 milliardar kroner, til ein samla verdi av 94 milliardar kroner, samanlikna med dei åtte første månadene i 2021.

– Samtidig er vi inne i ein periode med høg inflasjon, lågare kjøpekraft, utfordrande logistikk og auka produksjonskostnader. I tillegg er ei styrking av krona mot euro, som vi har sett i august, ein utfordrande eksportfaktor. Det gjer at det framleis er krevjande tider å drive global handel i, understrekar Grønbech.

Samanlikna med fjoråret fell heimekonsumet av sjømat i Europa.

– Dette er som forventa, då det i år er fleire som reiser på ferie og et måltida sine utanfor heimen, seier Grønbech.

Publisert: 05.09.2022 08:38

Sist oppdatert: 05.09.2022 08:43