Renseanlegg stengt i ni dager etter utslipp
Feil hos Sunde førte til produksjonstans og urensa kloakk i fjorden.
Mandag kveld vil det kommunale renseanlegget på Åsestranda være i
full drift igjen, etter å ha vært stengt i ni dager. Det er klart etter
et statusmøte mandag ettermiddag.
Årsaken til stansen var at polystyren fra Sunde-fabrikken forrige helg kom inn i renseanlegget via avløpssystemet.
- Vi ha godkjent renseanlegget for drift igjen og de holder på å starte opp, forteller virksomhetsleder Arve Olav Bang for vann og avløpsavdelinga i Ålesund kommune til NETT NO.
Vann fra Moa og Spjelkavik vil gå i overløp fram til 20-tida i kveld, og deretter skal hele anlegget være i drift igjen.
Fra det tidspunktet kan også Sunde starte opp igjen produksjonen, som har vært stengt siden uhellet skjedde lørdag kveld 28. januar. Både Sunnmørsposten og NRK Møre og Romsdal har omtalt saka som har ført til at kloakk og avløpsvann har gått urensa i fjorden siden.
Det gikk ikke mange minutter fra vi fikk en telefon om at det hadde vært et uhell, til anlegget ble stoppa
Advarer mot fisk og bading
Ålesund kommune gikk før helga ut og advarte mot å bade, fiske eller oppholde seg i fjøra, ettersom urensa kloakk gikk ut i fjorden. Bang forteller at varslingen og iverksettingen av driftsstansen har fungert godt når uhellet først var ute.
- Det gikk ikke mange minutter fra vi fikk en telefon om at det hadde vært et uhell, til anlegget ble stoppa, forteller han.
Det ble likevel brukt tid på å sikre seg at håndteringen av materialet ble gjort på en trygg måte for de ansatte. Varsel om styréngass på anlegget, gjorde at situasjonen tok lengre tid å løse.
- Det er også kommet polystyren i fjøra som Sunde skal rydde opp. Det er hvite klumper som har festet seg til tang og tare, legger Bang til.
Fra produksjonen til avløpssystemet
Sunde-direktør Rolf Fagervoll forteller til NETT NO at uhellet skjedde
ved at innholdet i et røreverk fra produksjonsprosessen, kom over i
avløpssystemet – og deretter ble pumpet videre til avløpsledningen til
det kommunale renseanlegget.
- Feilen ble raskt oppdaget og Sunde varslet straks kommunen som stoppet renseanlegget, men da var det dessverre allerede for sent, skriver Fagervoll i en e-post som svar på spørsmål fra NETT NO.
Utslippet av det som var delvis polymisert styrén, er i denne fasen av prosessen seig og klebrig. Det førte til at rør og anlegg måtte spyles og gjøres reine.
Vet ikke hvor mye som kom på avveie
Fagervoll påpeker at det er uheldig at kloakk går urenset ut i fjorden.
Inntil videre har Sunde stoppet produksjonen av ekspanderbart
polystyren, inntil det er mulig å ta opp igjen utslippet av prosessvann.
Foreløpig er det ikke mulig å si hvor mye polystyren som kom på avveie under uhellet, men ifølge Fagervoll var det om lag 25 kilo som satt igjen på filtrene til renseanlegget.
Både Miljødirektoratet og Statsforvalteren i Møre og Romsdal er koblet inn i saka, og vil følge opp ovenfor selskapet og kommunen.
Publisert: 06.02.2023 16:17
Sist oppdatert: 06.02.2023 16:54