Samler naeringslivstopper bak nytt investeringsselskap
NYSATSING: Frank O. Reite, finansdirektør i Aker og hovedaksjonær i Converto, er sammen med Ivar Nesset og Øyvind Tørlen største aksjonærer i det nye private equity-selskapet som skal kjøpe seg inn i mellomstore selskap med vekstpotensiale på Nordvestlandet.
Nytt

Samler næringslivstopper bak nytt investeringsselskap

Frank O. Reite, Øyvind Tørlen, Jon Erik Engeset, Leif-Arne Langøy, Tore Ulstein og Roy Reite er bare noen av aksjonærene som går sammen for å investere i bedrifter på nordvestlandet.

Kristin Vidhammer
03.09.2015
I det nye private equity-selskapet Novela AS finner man lokale næringslivstopper på rekke og rad. Bak den største aksjonæren Novela Management AS, står investerings- og rådgivningsselskapet Converto AS og der Frank O. Reite og Øyvind Tørlen er eiere. Tørlen og Reite eier 50 % av Novela Management, og de øvrige 50 % eies av tidligere Ship Eqip-gründer Ivar K. Nesset gjennom hans selskap In Decision.

Converto-eierne

Majoritetseieren Frank O. Reite er i dag finansdirektør i Aker ASA, etter å ha kommet fra stillingen som konsernsjef i Røkke-selskapet Akastor. Han har også tidligere erfaring fra Aker der han har hatt flere lederstillinger med ansvar for utvikling av Akers investeringer innen sjømat og skipsbygging. Han har også fartstid fra Glitnir og har vært leder hos Paine & Partners, et New York-basert private equity selskap.
Øyvind Tørlen er tidligere Ekornes-sjef og Pan Fish-direktør.

Mange tunge navn

Med på eiersiden i Novela er også Hexagon Composites-sjef Jon Erik Engeset, han er forøvrig også styreleder i det nye private equity-selskapet.
Leif-Arne Langøy, som var med å bygge opp Aker sammen med Kjell Inge Røkke på 2000-tallet, er også med på eiersiden. Det er også Vard-sjefen Roy Reite og NHO-president- og Ulstein-direktør Tore Ulstein.
Andre kjente navn er tidligere Odim-sjef Jogeir Romestrand og Ship Equip-gründeren Esben Flo. Også laksekjendisen Botholf Stolt-Nielsen, fiskebåtrederen Per Magne Eggesbø og hovedaksjonæren bak dagligvaregrossisten H.I. Giørtz & Sønner, Egil Giørtz er med på eiersiden.
Blant investorene er også Vartdal Plast-eierne Jan Endre, Ingvild og Sindre Vartdal, tidligere Ewos-direktør Kjell Bjordal, forretningsadvokaten og styregrossisten Ole-Reinhart Notø samt Brunvoll-sjefen Odd-Tore Finnøy.
Mange av aksjonærer sitter også på mange og tunge styreverv.

Behov for denne type investeringsmiljø

Daglig leder i Novela Management og tidligere en av Ship Equip-gründerne, Ivar K. Nesset, sier at det nye private equity-selskapet vil hente inn kapital og investere i mellomstore bedrifter med vekstpotensiale på nordvestlandet - derfor også navnet Novela.
- Vi vil gå inn som aktive eiere, og dermed passer det ikke for alle selskap.
- Vi mener at denne typen investeringsselskap mangler her på nordvestlandet, og medinvestorene i Novela ser at det er behov for dette. De ønsker å være med på å bygge opp et miljø, sier han.

Nettverk og kompetanse

Ifølge Nesset er det først og fremst kompetansen og nettverket til disse aksjonærene som er interessant, i tillegg til at de selvfølgelig har kapital.
- Novela vil hente inn kapital fra case til case, og der vi selv vil gå inn med en liten andel. Vi vil bruke nettverket vårt til å finne flere medinvestorer, og deretter forvalte eierskapet til det beste for selskapene vi går inn i, sier Nesset.
Mange selskap kan ha kapitalbehov i forbindelse med generasjonsskifte, vekst og internasjonalisering blant annet. Novela vil ikke gå inn i selskap som ikke er salgbare.
- Å kunne gjøre en exit er også i fokus. Vi vil selge oss ut når selskapene har behov for nye eiere, sier han.

Fortsatt i tidlig fase

Foreløpig har de ikke gjort noen selskapstransaksjoner.
- Vi snakker allerede med flere selskaper, men dette tar tid. Vi er ikke et fond, men aktive eiere. Derfor tar vi oss tid til å finne de rette casene og bygge opp god kjemi med personer i selskapene vi vurderer å investere i.
De ansatte i Converto vil sammen med Nesset og hans rådgivningsselskap In Decision, utgjøre et slagkraftig analysemiljø.

Vil styrke nettverket ytterlig i nordvest

- Vi ser for oss at vi etter hvert også kommer til å hente inn flere ansatte. Vi vil ha fokus på investeringer fra Nordfjord i sør til Kristiansund i nord.
- Vi er så langt godt fornøyd med å ha fått på plass denne strukturen, men vi har et mål om å styrke nettverket vårt ytterlig når det gjelder sør og nord på nordvestlandet, sier Nesset.
Styremedlemmer i Novela AS er Jan Endre Vartdal, Jogeir Romestrand, Kjell Bjordal og Leif-Arne Langøy.
Novela vil ikke gå inn i selskap som ikke er salgbare

Publisert: 03.09.2015 09:57

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:46