Satsa da koronakrisa smalt
SERIEGRÜNDER: Bjørn Eilertsen har jobbet med flere oppstartsselskaper i Oslo. For et par år siden flyttet han hjem til Ålesund og i mars startet han selskapet Flytsona. 
Nytt

Satsa da koronakrisa smalt

Hjemvendt gründer tenker nytt i regnskapsbransjen. Og da selskapet fikk sine første ansatte, ble også eierskapet fordelt.

Marius Rosbach
19.10.2020

Bare få dager etter at hele Norge ble stengt ned i mars, opprettet Bjørn Eilertsen et nytt og det han mener er et litt annerledes selskap.

Flytsona AS er navnet på det som nå er et autorisert regnskapsbyrå midt i Ålesund sentrum – som også tilbyr konsulenttjenester innen regnskap, digitalisering og ledelse.

– Vi driver som et regnskapsbyrå med «in house»-kunder, men i tillegg jobber vi som konsulenter og kan tilby interimledere og regnskapskompetanse for bedrifter som har behov for det i kortere perioder, forteller han til NETT NO.

Gründeren tilbrakte mesteparten av oppveksten i Ålesund, som han regner som hjembyen. Etter studier i Bergen, har han vært forretningsdrivende i Oslo og startet opp flere selskap over en periode på 25 år. For rundt to år siden flyttet han tilbake til Sunnmøre.

Tror på delt eierskap
Etter at Anita Tryggestad og Linda-Mari Nilsen Hatmosøy startet i Flytsona, er selskapet delt i tre. Eilertsen sier kommende ansatte vil få det samme tilbudet.

– Min grunnleggende tanke, er at alle som jobber i mine selskaper, skal være medeiere, både for å ta del i overskuddet, men også for å kunne være med på å bestemme selskapets strategier og retning gjennom sin stemme i generalforsamlingen, forteller han.

Rekordmange nyetableringer i år
Det nystarta regnskapsbyrået er en av rekordmange nyetableringer i Møre og Romsdal i år. Om trenden fortsetter, vil 2020 bli året med flest nystarta selskaper i fylket på mer enn ti år.

nettnohalf

Eilertsen forteller at han trives godt i rollen som gründer, hvor man er nødt til å brette opp ermene og få ting gjort på egenhånd.

– Som leder i et oppstartsselskap er man også litt sekretær for de ansatte, og henter post og lager lunsj. Det er ikke så glamorøst, men det er kjekt å legge til rette for at de ansatte skal ha det best mulig, sier han.

Vil inngå partnerskap
Gründeren forteller at de satser på tre bein: Regnskap, digitalisering og ledelse. Han erkjenner at det er tøft å etablere seg, men har blant annet troa på samarbeid.

– Vi vil inngå partnerskap med de som gjerne blir sett på som konkurrenter. Vi har allerede signert en slik avtale med Rekna i Ålesund, forteller han.

Regnskapssjef hos Møretrygd, daglig leder for en Hareid-bedrift og controller i Havyard, er blant konsulentoppdragene de har hatt så langt.

Færre og større selskap
Regnskapsbransjen har de siste årene vært prega av konsolideringer og stadig større selskap. Eilertsen er skeptisk til hvordan det kan skape større avstand til kundene.

– Historisk har nok bransjen jobba litt tungvint, og det har vært lite dialog mellom regnskapsfører og kunde. Mange møter bare regnskapsføreren når de skal inn med årsoppgjøret, forteller Eilertsen.

Han peker på at utviklingen med digitalisering, åpner mange muligheter og det nystarta firmaet vil bruke erfaringene sine til å hjelpe folk til å jobbe smartere.

Les også: Blomstrande gründerverksemd i koronatida

Ulstein-gründer sparar skular og studentar for tid og pengar

Seriegründerens råd: – Jeg tenkte for smått

Arnstein starta som omreisande fiskehandlar

Synspunkt: Vi trenger flere kvinnelige gründere

Historisk har nok bransjen jobba litt tungvint, og det har vært lite dialog mellom regnskapsfører og kunde

Publisert: 19.10.2020 05:55

Sist oppdatert: 19.01.2022 13:33