Løvenvold
ÅLESUND: Løvenvold kino (opprinnelig Løvenvold Theater) er 98 år gammel. Nå skal det vises mer kino i lokalene. Foto: Wikipedia
Nytt

Selger Løvenvold kino for 4,4 millioner

Br. Jangaard AS og H I Giørtz Sønner AS kjøper. Momentium skal drive.

26.11.2021

Ålesund kommunale eigedom KF har fredag akseptert et bud på Løvenvold kino. Kinoen er etter dette solgt for 4,4 millioner kroner. Det er en rekke forbehold som må avklares før overtakelsen, blir det opplyst i en pressemelding.

Kjøper er Løvenvold Theater Eiendom AS (SUS). Selskapet eies av Br. Jangaard AS og H I Giørtz Sønner AS.

Kjøper har til hensikt å leie ut lokalene til Løvenvold Theater AS (SUS). Selskapet eies av Momentium Venue AS.

- Jeg er glad for at bygget blir ivaretatt og pusset opp. Kultur- og kinoaktiviteten som Momentium legger opp til er midt i blinken for bygget og for sentrum, sier kultursjef Oskar Skulstad i pressemeldingen.

Krav om kinofremvisning
Ålesund kommunestyre vedtok 27. mai å legge kinoen ut for salg. Det ble satt noen forutsetninger for salget, herunder krav om at kinoen skal benyttes til et omfang av kulturtilbud for kultur og filminteresserte, 5-7 dager i uken, med hovedvekt på kinofremvisning til et bredt publikum. Videre skal Ålesund kommune ha forkjøpsrett ved videresalg.

Det blir i pressemeldingen vist til at det har vært ønskelig å finne en ny eier med en langsiktig plan for bruken av lokalene, og som kan foreta nødvendige investeringer både i nærmeste fremtid for å sette lokalene i stand samt holde eiendommen ved like over tid.

Det har også vært sentralt at kjøper av eiendommen har respekt for og bevissthet omkring vernebestemmelsene og ønsker å fremme kulturaktivitet og byutvikling samt forebygge forfall av eiendommen.

Overtagelse 1. juli
Løvenvold kino ble lagt ut til salgs i det åpne marked (på FINN) i begynnelsen av september 2021. Prisantydningen, 4,4 millioner kroner, tilsvarer gjennomsnittet av de to takster som er innhentet.

Ålesund kommunale eigedom KF inngikk dialog med en av interessentene, som ga bud tilsvarende prisantydningen. Budet inkluderer en konseptbeskrivelse. Budgiver har tatt ulike forbehold om godkjennelse fra offentlige myndigheter (bygningsmyndighetene, skjenkeløyve, kapasitet, brann og sikkerhet) samt om godkjennelse fra sameiet. Forbeholdene må avklares før overtakelsen, som skal skje senest 1. juli neste år.

Fredet
Løvenvold kino (opprinnelig Løvenvold Theater) ble ferdigstilt i 1923, i stumfilmtidens viktigste periode. Den var i bruk som kino frem til koronastengningen i mars 2020. Kinoen har unike kulturhistoriske kvaliteter, er gjennomgående godt bevart og er lite endret i forhold til sitt opprinnelige uttrykk. Kinolokalene ble fredet i 1997.

Publisert: 26.11.2021 17:14

Sist oppdatert: 26.11.2021 17:25

Mer om