4 19 Rem 947 and 948 02
LADING TIL HAVS: Lykkes Vard Design og prosjektpartnerne kan service- og konstruksjonsskipene i vindkraftkraftbransjen i fremtiden lade skipene ute i vindparkene. Illustrasjon: Vard
Nytt

Skal lade skip til havs

Vard og flere bedrifter på Nordvestlandet får støtte til løsning for lading i vindparker.

21.12.2022

Vard Design er prosjektanvarlig for et prosjekt som skal "utvikle og demonstrere en offshore ladeløsning for batteridrevne skip", ifølge en pressemelding fra Nærings- og Fiskeridepartementet.

Målet er å kunne lade batteriene på skipene som brukes under bygging og drift av vindparker ute i vindparkene, slik at CO2-utslippene kan reduseres.

Flere fra Nordvestlandet
Prosjektet er tildelt 38,3 millioner kroner i offentlig støtte, gjennom den såkalte "Grønn plattform"-støtteordningen. Partnerne i prosjektet skal også bidra, slik at hele prosjektet vil koste omlag 77 millioner kroner.

I tillegg til Vard Design i Ålesund er flere bedrifter fra Nordvestlandet med på prosjektet; Seaonics i Ålesund (som mellom anna lagar gangvegar), offshorereiarlaga Rem Maritime (eit selskap i Rem Offshore-konsernet) og Solstad Shipping og ÅKP i Ålesund.

Støtte til Hurtigruten
Bedrifter fra Nordvestlandet er også partnere i et prosjekt til 123 millionar kroner som Hurtigruten ASA står i spissen for.

Det prosjektet får 67,4 millioner kroner i støtte gjennom "Grønn plattform"-ordningen, der målet er å utvikle et nullutslippsskip for Hurtigruten innen 2030.

Vard Design og Brunvoll-konserent er med som partnere på dette prosjektet.

11 nye forsknings- og innovasjonsprosjekter får til sammen 623 millioner kroner gjennom ordningen Grønn plattform, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en melding.

Les meldingen her.

Publisert: 21.12.2022 10:12

Sist oppdatert: 21.12.2022 19:19