Usv asv foto kongsberg maritime 11
SELVGÅENDE: Eksempel på selvgående farkoster som Kongsberg Maritime nå skal levere til Havforskningsinstituttet. Foto: Kongsberg Maritime
Nytt

Skal levere autonome farkoster

Kongsberg Maritime-kontrakt med Havforskningsinstituttet – men det nye kystforskningsfartøyet bygges i Nederland.

Marius Rosbach
25.02.2021

En kontrakt på fire autonome forskningsfarkoster tildeles Kongsberg Maritime i forbindelse med at Havforskningsinstituttet ruster opp sin flåte.

Instituttet skal ha fem helt nye farkoster, hvorav fire er selvgående. Investeringa er en del av Havforskningsinstituttets langsiktige toktstrategi.

Kystforskningsfartøy til Nederland
Det nye kystforskningsfartøyet skal imidlertid bygges av Holland Shipyards Group.

– Havforskningsinstituttet er bundet til å følge lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Tilbyderne var ganske jevne på kvalitet, men når det kom til pris var det til dels stor forskjell i tilbudet Holland Shipyards leverte og det som kom fra de norske verftene, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne i en melding på instituttets egen nettside.

Forskningsfartøyet skal etter planen leveres i Bergen i november 2022. Selv om det bygges i Nederland, vil mye av utstyret komme fra norske leverandører, påpeker Rogne.

«Armadastrategi»
Farkostene fra Kongsberg Maritime skal brukes sammen med forskningsfartøyene i en «armadastrategi», men etter hvert vil de trolig operere mer selvstendig. AUV-er kan gå dypt og operere like over havbunnen, mens USV-ene går på overflaten.

AUV-ene ankommer instituttet i sommer g USV-ene skal leveres høsten 2022. Allerede i 2022 kan AUV-ene tas i bruk på tokt, forteller forskningsdirektør Geir Huse, som også leder toktkomitéen ved instituttet.

Publisert: 25.02.2021 13:27

Sist oppdatert: 01.03.2021 11:38

Mer om